Stasis dödspatruller övervakade DDR:s idrottare samt lite mer om fotbollsspelaren Lutz Eigendorf

Tidningen Bild har uppmärksammat fallet med elitfotbollsspelaren och DDR-flyktingen Lutz Eigendorf igen. Eller snarare frågan om Eigendorf likviderades av den fruktade säkerhets- och underrättelsetjänsten Stasi, vilket mycket tyder på.

För er som inte känner till fallet Lutz Eigendorf och begreppet ”Tod dem Veräter”, som myntades av den fotbollstokige Stasi-chefen Erich Mielke har ni länk till en bra sammanfattning av fallet på svenska här samt dess eventuella koppling till fallet med SVT-journalisten Cats Falck och hennes väninna Lena Gräns, som omkom under mystiska omständigheter i Stockholm 1984.

Åter till fallet Eigendorf. Heribert Schwan, som för drygt tio år sedan lade fram dokumentärfilmen och boken ”Tod dem Veräter”, verkar ha hittat nya uppgifter i fallet Eigendorf. Riktig vad det är har jag inte fattat, det är möjligt att det står i senaste pappersutgåvan av Bild.

Däremot har jag på nätet hittat ett av de Stasidokument som Schwan hänvisat till och som han menar tyder på att Eigendorf blev likviderad. Se här. Det gäller delar av de Stasidokument som nämner planer på att Eigendorf skulle drogas, därefter skrämmas och tvingas till att sätta sig i sin bil och köra iväg, för att sedan i en skarp kurva bländas av väntande Stasimedarbetare som tände sina billyktor. I dokumenten som ni har länk till ser man här ord som ”Gifte/Gas”, ”Narkosemittel” samt ”Verblitzen, Eigendorf” (blända, Eigendorf). I artikeln av Bild-journalisten Hans-Wilhelm Saure framgår också att mord inte är preskriberade i Tyskland.

I en artikel i Bild från 2010 av Katja Derstroff framgår att en av de misstänkta, en ”Karl-Heinz F.” (65 år) och vars täcknamn var IM ”Klaus Schlosser” medgav att han hade fått uppdraget att mörda Eigendorf, men att han inte hade utfört det:

”Ich soll den Mord an Lutz Eigendorf gemacht haben. Der war illegal abgehauen, spielte bei Mielkes Lieblingsklub (Dynamo Berlin, red anm.). Ich habe den Mordauftrag übernommen, aber nicht ausgeführt“, citeras Karl-Heinz F. i Bild 2010.02.10.

Enligt Bild ska Stasidokumenten berätta att ”Klaus Schlosser“ och ungefär 50 andra Stasiagenter skickades på Eigendorf i Väst och att ”Schlosser” fick 2300 Mark (gissningsvis BRD-Mark) några dagar före det att Eigendorf kraschade in i ett träd med sin Alfa Romeo. Eigendorf överlevde inte olyckan.

”Klaus Schlosser” & Co ska ha tillhört Stasis Hauptabteilung VIII, HA VIII, som BStU-forskaren Angela Schmole har forskat på. Huvudavdelning VIII:s uppdrag var att genomföra ”operativa operationer och undersökningar”. Vi talar om avlyssning, fotografering (stillbild och rörlig bild) och genomsökning av bostäder i hemlighet, såväl i Öst som i Väst.

Utöver detta hade HV VIII också uppdraget att genomföra ”aktive operative Maßnahmen in und nach dem Operationsgebiet”, dvs sk aktiva operativa åtgärder i och utanför operationsområdet.

Förstår ni det komiska i benämningen? Det man säger är egentligen ”Vi är verksamma i och nära området där vi är verksamma”. Som om Volvo säljer bilar i och i närheten av områden där de säljer bilar.  

Vad är då detta verksamhetsområde som Stasi var verksamma i och i närheten av? Svaret är: det vet man oftast inte. Varje gång jag hittar beteckningen ”operationsområdet” i Stasis papper så får jag fundera på vad det betyder genom att sätta det i dess sammanhang. Det framställs oftast som ett understatement officerare emellan. En flytande gräns som egentligen betydde att Stasi kunde vara verksamma precis överallt, om det nu behövdes.

Vad bestod dessa ”aktiva operativa åtgärder” av som HA VIII ägnade sig åt? Stasi kunde kidnappa DDR-flyktingar i Väst och ta med dem hem till DDR för att sätta dem i fängelse alternativt låta avrätta dem. Eller så genomförde man olika typer av ”åtgärder” på plats.

Ett exempel ”åtgärd på plats” är det kidnappnings- och likvidationsteam som var i Västtyskland under OS 1972 och fotbolls-VM 1974. De skulle hindra att DDR-idrottare hoppade av. Av journalisten Hartmut Kaschas artikel i Bild tidigare i år, (länk här) framgår att likvidationsteamet hade sin bas på ”Stasi-hotellet” Luftbrücke i Kreuzberg.

Hotellet ska ha legat på Dudenstrasse, nära Tempelhof. Av kartor på nätet gissar jag att hotellet bör ha legat nära ”Platz der Luftbrücke”.

Likvidationsteamet på Luftbrücke gick under kodnamnet ”Rennfahrer” och ska ha haft 14 IM i Västtyskland. Chefen var en man från Köln vars kodnamn var just ”Rennfahrer”. uppdraget för teamet var kristallklart:

”Både 1972 och 1974 skulle teamet vid händelse av ett flyktförsök föra tillbaka idrottaren i en låda eller en kista”, citeras BStU-forskaren Schmole.

En av ”Rennfahrers” nära vän och medarbetare i teamet hade kodnamnet IM ”Karate”, vilket antyder hur han föredrog att ta hand om sina offer. Han arbetade som portier på Luftbrücke enligt MfS-Handbuch om HA VIII och var tillsammans med hotelldirektören, som också var Stasiagent och gick under namnet IM ”Janett” (Regnr XV 2183/77). IM ”Janett” var enligt en tysk tidning en före detta strippa, som lär ha varit mycket populär bland gästerna då hon sägs ha varit mycket gästvänlig och trevlig. Luftbrücke var för övrigt flitigt frekventerat av såväl hantverkare som det amerikanska flygvapnet, vilket onekligen får en att fundera över hur amerikanarnas säkerhetsrutiner var under kalla kriget.

För den som vill läsa mer finns MfS-Handbuch om HA VIII att köpa eller ladda ner på nätet länk här. Mer om Stasihotellet ”Luftbrücke” vid Tempelhof har ni här. Den här artikeln av Tagesspiegel/Jens Mühling och Björn Rosen ska ni verkligen läsa om ni kan tyska, och kan ni inte det kan ni nöja er med bilder från hotell och entré!

I slutet av 1988 arbetade 1 509 officerare på HA VIII och 2 960 officerare på HA VIII:s regionala enheter. Till sig hade de alltså ett antal IM. Hur många de var har jag inte hittat.

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Har gett ut boken Det hemliga Malmö 2020 (med Gunnar Ekberg) och Om Tango 2001 - om ordlösa samtal om konsten att kramas. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien.
Detta inlägg publicerades i BRD, BStU, Cats Falck, DDR, idrott, Sport, Stasi, Tyskland. Bokmärk permalänken.