Hur såg samarbetet mellan Stasi och KGB ut – tyska original och översättning till engelska

Myndigheten för Stasiarkivet, BStU, har i samarbete med Woodrow Wilson Center i Washington valt ut centrala dokument i Stasiarkivet som visar på samarbetena under kalla kriget mellan de kommunistiska säkerhetstjänsterna, varav främst relationen Stasi-KGB. Originaldokument hittar ni här på BStU:s hemsida. Översättningar till engelska hittar ni här på Woodrow Wilson Centers hemsida.

Jag har bara hunnit ögna igenom några dokument. Det visar snabbt att tyskar och amerikanare inte alls har samma sätt att ”highlighta” ämnen. Tyskarna skriver t ex att det är ett samtal mellan si och så det och det datumet, medan amerikanarna skriver att samtalet handlade om Solidaritet.

Med detta önskar jag nu nyfikna gott nytt år och trevlig läsning.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Kalla kriget, KGB, Stasi. Bokmärk permalänken.