Gunnar Ekberg i SVT om spionmålet

I förra veckan sände SVT en intervju med den tidigare IB-agenten Gunnar Ekberg med anledning av att rättegången mot de så kallade ”spionbröderna” inletts. Att namnlistor på hemlig personal läckt ser Gunnar Ekbergs som mycket allvarligt. Det gör att man bränner hemliga medarbetare, säger han.

Reportern Hans Larsson undrar om motivbilden för spionbröderna. Gunnar Ekberg har svårt att se något ideellt motiv. Däremot förekommer det mycket pengar.

”Det finns i förundersökningen väldigt mycket om pengar som skickas mellan olika människor och olika konton”, säger Gunnar Ekberg.

Att dagens spioner skulle vara mer intresserade av pengar tror inte Gunnar Ekberg. Han skrattar.

”Pengar har alltid varit lockande för människor, får man nog säga.

Det sägs inte i intervjun men själv noterar jag att det faktisktfinns en parallell med IB-affären, där paret Brillou hängde ut en mängd personer med namn, personnummer, bostadsadress och bilnummer i Fib/Kulturfront. Det rörde sig om allt från chefer till sekreterare. Paret Brillou försvarade sig med att allmänheten annars inte skulle trott på deras avslöjande. I realiteten brändes alltså medarbetare och främmande makt bakom järnridån slickade ivrigt i sig alla detaljer som avslöjades om individer och organisationsstrukturer.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/fd-agent-om-spionmalet-allvarligt-om-namn-har-lackts

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Har gett ut boken Det hemliga Malmö 2020 (med Gunnar Ekberg) och Om Tango 2001 - om ordlösa samtal om konsten att kramas. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien.
Detta inlägg publicerades i GRU, Gunnar Ekberg, Ryssland. Bokmärk permalänken.