22 minuter om IM Lenz och IM Nelly

Fick ett tips i veckan om ett föredrag av Thomas Wegener Friis från Syddansk universitet som håller föredrag om IM Lenz och IM Nelly. Föredraget är från 2011 och ligger på YouTube.

Det stora mysteriet är egentligen inte IM Lenz och IM Nelly utan hur i hela fridens namn de två Extrabladetjournalisterna Mette Herborg och Per Michaelsen kunde fick ut informationen om Stasi innan det ens var möjligt att få tillgång till materialet i Stasiarkivet. Duktiga journalister? Riktigt den uppfattningen har pensionerat PET-folk jag talat med inte haft.

Själv har jag talat med en svensk som efter murens fall blev uppringd av Michaelsen som visste extremt mycket om Stasis övervaknings- och värvningskampanj mot honom. Det intressanta var att svensken inte kände till omfattningen själv, utan upptäckte det när han beställde handlingarna. När det var möjligt att begära ut alltså. Hur kunde Michaelsen känna till allt detta innan Stasiarkivet ens öppnat?

En snabb koll på danska wikipedia visar att det 2012 blev en affär i Danmark då Politiken hävdade att en känd journalist om Stasi-jägare själv varit Stasiagent. Källan på detta påstods vara Thomas Wegener Friis, men hela historien slutade med att locket lades på och Politiken fick backa och erkänna att dokumentation inte fanns för att belägga påståendet.

Det är konstigt med perioden kring 1999/2001.Varför dök vissa avslöjanden upp i media och varför? Varje land hade ett (ett) avslöjande som dök upp ungefär samtidigt. Sedan lades locket på. Det var som om någon vaggade hundens svans. Varför?

Kul upplägg förresten med att berätta historien som om vi befinner oss i en kriminalfilm. Länken har ni här.

Thomas Wegener Friis.

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Har gett ut boken Det hemliga Malmö 2020 (med Gunnar Ekberg) och Om Tango 2001 - om ordlösa samtal om konsten att kramas. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien.
Detta inlägg publicerades i Danmark, DDR, Stasi. Bokmärk permalänken.