Universitetet i Jena tillsätter utredning om professors Stasikontakt

Ostthüringer Zeitung rapporterar i dag att universitetet i Jena tillsätter en utredning om den professor som i torsdags avslöjades som f d Stasiagent och som lämnat ut forskningsmaterial till Stasi. Det hela avslöjades i Kontrastes tv-dokumentär. 

Redan dagen efter programmet, på fredagen, dvs i går, begärde universitetet att få insyn i professorns akt i Stasiarkivet, meddelade universitetets presstalesperson, som också förklarar att universitetet har arbetat i två decennier med de här frågorna och att det finns tydliga konsekvenser för före detta Stasimedarbetare.

Själv tycker jag det ska bli intressant att följa fallet. I Sverige avslöjades förra året att Svenska kyrkan företräddes av en f d Stasiagent. En utredning tillsattes av Luleå stift, men den lades sedan ner med motiveringen att underlaget för att göra en utredning var bristfälligt.

Hur kan man ha kommit fram till det när det finns tydliga källhänvisningar till en av tyska staten sanktionerad utredning som entydigt visade att mannen varit agent? Hur kan man komma fram till det när biskopen själv personligen var informerad om att en expert vid Stasiarkivet var beredd att bistå dem i utredningen, och att nämnda expert dessutom var inläst på akten? Vad gjorde Luleå stift i en tid senare? Förklarade för allmänhet och journalister att underlaget var bristfälligt och lade ner utredningen!

Fascinerande att uppgörelser är sådant som bara vissa ska ägna sig åt. Vi här i Norden håller oss till att sopa allt under mattan.  

Själv tror jag att det lilla stapeldiagrammet i länken här kan förklara den nordiska politiska oviljan till att belysa det som onekligen är historia. Kolla in vilka partier som infiltrerade i Tyskland och gör en svensk översättning (lite mindre skala dock). Två Stasiagenter är redan kända för att ha rapporterat om/infiltrerat svensk socialdemokrati. Fundera på om du tror att det bara stannade vid detta … 

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Har gett ut boken Det hemliga Malmö 2020 (med Gunnar Ekberg) och Om Tango 2001 - om ordlösa samtal om konsten att kramas. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien.
Detta inlägg publicerades i DDR, Stasi, Sverige. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Universitetet i Jena tillsätter utredning om professors Stasikontakt

  1. Dan Ljungstam skriver:

    Det är känt att Sveriges socialdemokratiska regeringar men i all synnerhet Vässttysklands under Willy Brandts regeringsår varit infilitrerade av Stasi-agenter. En länk till Aftonbladet 2000-06-03 som skrev en artikel om Stasi-agenten Koenig med insyn i det socialdemokratiska regeringskansliet. http://wwwc.aftonbladet.se/nyheter/0007/03/spionskandal.html

    • Lena Breitner skriver:

      Hej Dan!
      AB:s stringer Asbjörn Svarstad gjorde ett bra jobb, men ett misstag. Agentens namn var inte Koenig. Det var König.

      Misstaget beror antagligen på att Svarstad har litat på SIRA:s datautskrifter. Datorer känner som bekant inte till o:n med prickar över. På sid 83 i Birgitta Almgrens bok Inte bara spioner ser man utdrag ur SIRA, där man ser att XV 2924/77:s kodnamn skrivs ut som KOENIG. Går man däremot till sidan innan framgår det klart och tydligt av mannens F22-kort att hans kodnamn är KÖNIG.

      Jag har även hittat motsvarande fall där en agent benämns LOEWE i SIRA och i rapporttext och på kort som LÖWE.

      Detta är värt att notera för den som vill söka på vissa agenter på nätet. Man måste således söka på alternativa stavningar (KOENIG/KÖNIG resp LOEWE/LÖWE).

      Omfattningen av övervakningen av politiska partier i Västtyskland har nyligen lagts fram av forskaren Helmut Müller Enbergs. Der Spiegel har en talande grafik över spionaget. http://www.spiegel.de/international/germany/bild-799335-286696.html
      Jag har behandlat det här:

      1 929 Stasiagenter i Västtyskland 1989 – och statistik som kan förklara nordisk rädsla för öppenhet

      Hälsar
      Lena

Kommentarer är stängda.