En spion i mitt hus!

Jag visste det! Frågan var bara hur många dagar eller veckor det skulle ta. Att någon skulle kontakta oss för att de upptäckt något nytt om sin släkt efter att ha läst Gunnar Ekbergs och min bok Det hemliga Malmö.

”En spion i mitt hus!”

Anita Åkerberg (mitten) var fascinerad över att hennes familjs hus har huserat en livs levande spion: Agent 006 i Limhamn. Därför var hon tvungen att gå en vandring med Lena Breitner och Gunnar Ekberg. Om någon undrar så står vi faktiskt i motvind. Ja, det är ju Coronatider.

Så har det nämligen varit sedan vi 2010 började guida om hemligheter i Malmö och som på Kulturcentralen heter Det hemliga Malmö – Classic. En liten men ack så intressant del av den strida ström av människor som har kommit på våra vandringar har haft en relation till de hemliga platser eller hemliga människor vi berättat om.

Familjen som drev Turisthotellet kom för att höra vad Stasiagenter gjort på deras hotell. Brevbäraren som delat ut post till Yngve Nordborg kunde berätta vilken våning han bott på och att den gamle nazisten fått mycket post från utlandet. Den pensionerade SJ-medarbetaren fick plötsligt en förklaring till varför han en dag fått titta in i en skarpladdad kalasjnikov på Malmö central.

Vi har också haft en strid ström av tidigare hemliga medarbetare på våra vandringar. De är ganska lätta att känna igen. De har ett visst sätt att röra sig i terrängen, om man säger så. Även de har hjälpt till att fylla i våra berättelser.

Den 1 april kom vår bok Det hemliga Malmö ut efter många års arbete. Boken är på 508 sidor och handlar om så ofantligt mycket mer än vad vår Classic-vandring tar upp.

I vår bok börjar vi med att måla Malmös hemliga historia på 1600-talet och slutar strax efter Sovjetunionens fall. Väldigt mycket av boken tar upp tiden strax före, under och efter andra världskriget. Just detta intresserade en Malmöbo, som absolut ville gå vår nya vandring Det hemliga Malmö – WWII.

När vandringen var slut tog Malmöbon Anita Åkerberg till orda. Nu var det hennes tur att berätta om varför hon varit så angelägen att träffa oss. Det visade sig att hennes far var född i huset på Ansgarigatan där Agent 006 i Limhamn hade bott 1929. Tio år senare hittades spionrapporter gömda i huset signerade med det mystiska 006. De var daterade oktober och november 1929.

”En spion i mitt hus”, utbrast Anita Åkerberg förtjust.

I över fem år har jag hållit tyst om att jag hittat Agent 006 i Limhamn, som finns med i två kapitel i vår bok. Anita Åkerbergs farfars far Jöns Åkerberg hade haft den hemlige agenten och hans familj som hyresgäster.

Jöns Åkerberg var en före detta hamnarbetare som säkerligen inte hade ett dyft med detta spionage att göra. Han var nämligen i 80-årsåldern när Agent 006 bodde i hans hus och då de hemliga dokumenten signerade 006 gömdes i huset.

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Har gett ut boken Det hemliga Malmö 2020 (med Gunnar Ekberg) och Om Tango 2001 - om ordlösa samtal om konsten att kramas. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.