BOPA:s födelsedagspresent till Hitler 1944

I dag är det Hitlers födelsedag. Dagen till ära borde man sitta och skåla på Rosengaardens bodega, ett stenkast från Kultovet i Köpenhamn. Men det råder ju pandemi och vi blir inte släppta över bron, så vi får fira hemma och minnas vårt besök 2018 på etablissemanget där Hestetyven den 20 april 1944 likviderades som en födelsedagspresent till diktatorn.

Gunnar Ekberg kollar in kulhålen.

En gång i tiden hette stället Rosengaardens vinstue och under ockupationsåren blev stället känt som ”Det bruna världshuset”. Hit gick Christian Marius Rudolf Christiansen sitt öde till mötes den 20 april 1944. Många år tidigare hade blivit gripen för häststöld, därav smeknamnet. Nu var Hestetyven en känd stikker som särskilt intresserade sig för den kommunistiska motståndsrörelsen. Han tjänade bra med pengar genom sina angiverier till Gestapo.

Undertecknad i den berömda baren 2018.

Den kommunistiska motståndsrörelsen BOPA hyste av förklarliga anledningar ett visst agg till Hestetyven, som de den aktuella dagen skuggats till Rosengaardens vinstue. Här ställde sig Hestetyven i baren för att spela tärning med sin livvakt Kurt Martens. Två BOPA-medlemmar stod i bakhåll på gatan beredda att skjuta medan den 26-årige Martin Evald Jensen och 27-årige Børge Thing gick in och likviderade Hestetyven med mellan sex och tolv skott. Sedan flydde gärningsmännen på cykel från platsen.

Det f d ”bruna världshuset” ligger ett stenkast från Kultorvet.

Skotthålen finns kvar bakom bardisken och de kan man få se om man ber snällt. Det finns även tidningsklipp och liknade att titta på för överintresserade. Adressen är Rosengården 11. När vi var där var rökning tillåten, så var beredd på att retirera ut vid händelse Lützendimma.

Martin Evald Jensen hette egentligen Niels Evald Jensen. ”Martin” var egentligen bara hans täcknamn. Han var ledare för en grupp inom BOPA som ägnade sig åt industrisabotage, bland annat mot Riffelsyndikatet i maj och december 1943. Sommaren 1944 blev han svårt skottskadad och gripen. I september samma år blev han placerad i koncentrationslägret Neuengamme. Han överlevde och dog strax före sin 80-årsdag 1998.

Martin Evald Jensen överlevde Neuengamme och blev 79 år gammal. Foto: Motståndsdatabasen

Likvidatören Børge Thing tilläts ha semester i Sverige för att hälsa på hustru och barn. Foto: Motståndsdatabasen

Den andre likvidatorn Børge Agergaard Thinge, hade hustru och barn i Sverige. De hade fått fly 1943 då de var judar. Själv hade han kort tid suttit i fängelse, men blev nu ett intressant mål för ockupationsmakten. Thing blev reell ledare av BOPA 1944 men fick med Allmänna säkerhetstjänstens godkännande ta en kort semester i Sverige för att träffa sin familj, som jag tror bodde i Uppsala vid den här tiden. Han lyckades smita undan tyskarnas många försök att gripa honom.

Hans täcknamn var bland annat Brandt, Børge Brandt, Ole Johansen, Ditlev Lind och Frederik Nakkebølle.

Efter kriget utbildade han sig på Hærens Officersskoleog och blev kapten. Han gjorde sedan karriär som försäljningsdirektör för en firma som sålde hörapparater. Han dog 1974 vid 54 års ålder.

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Har gett ut boken Det hemliga Malmö 2020 (med Gunnar Ekberg) och Om Tango 2001 - om ordlösa samtal om konsten att kramas. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.