Gäckande Svingel på pränt med drottning Silvia

Carl-Gustaf Svingel. Jag försöker komma på när jag hörde hans namn första gången. Det var utan tvekan i DDR-sammanhang. Det måste ha varit via Haus Victoria, Svenska kyrkans församlingshus i Berlin och vars hemliga historia under andra världskriget och kalla kriget fascinerat mig länge.

Nu har det kommit en bok om Carl-Gustaf Svingel, skriven av journalisten och fd Berlinkorrespondenten Ingrid Thörnqvist som svar på Höga Vederbörandes begravning.

De kreativa svenska prästerna i Berlin är alltför förbisedda i svensk historieskrivning. Prästen Heribert Janssons många resor över järnridån får en att småle. I ena riktningen litteratur och tidningar. I andra riktningen flyktingar. Diplomatpasset skyddade ända tills den olycksaliga dagen då bakluckan i Janssons sportbil gick upp. Flyktvägen var avslöjad. Janssons konspirativa resor var till ända.

Det var här Carl-Gustaf Svingel kom in. På något sätt tog han över ruljansen. Blev en del av Freikauf politischer Häftlinge aus der DDR, eller kort och gott människohandeln där Väst köpte ut politiska fångar ur DDR. Ju finare utbildning en politisk fånge hade desto dyrare var han eller hon. Ett lukrativt sätt att förlänga tidsfristen för landet som var bankrutt årtionden innan muren föll.

Men var kom Svingel in i detta? Han hade inget (riktigt) diplomatpass. Ingen egentlig funktion mer än att sköta om Haus Victoria. Svingels roll i kalla krigets Berlin är både skarp i konturerna och svårfångad.

Törnqvists titel på boken är på tok för lång, men sammanfattar också det som gäckat mig. Svingels relation till kungafamiljen har jag aldrig blivit riktigt klok på. Varför fick han ofta sitta nära kungafamiljen?

Carl-Gustaf Svingel och Silvias familj i det kalla krigets Berlin (Ekerlids) lockar till läsning just för att vår drottning ställt upp på intervjuer. Hur var det nu med hennes familj, som bodde i DDR? Jag har hört att Svingel ska ha hjälpt till så att familjen blev utsläppta ur DDR och kunde komma på bröllopet 1976. Hur mycket sanning låg i detta?

Jag minns när jag i SVD:s arkiv hittade en tecknad bild över bröllopet 1976 och såg att en farbror var med om att viga kungaparet. En systematisk teolog från DDR, Ernst Sommerlath, som vigde en svensk statschef. Stasi måste ha gått bananas ty tyska kyrkan var genominfiltrerat av agenter som intresserade sig för personer som hjälpte folk att fly från öst. Systematiskt teologi tycks ha varit Stasis favoritämne, för här hittar jag även Stasiagenten Aleksander Radler.

Stasis intresse för det svenska kungahuset har det skrivits om tidigare, bland annat i journalisten Christoph Anderssons Operation Norrsken. Genom att krydda och förvränga historien skulle kungahusets kopplingar till nazismen förstärkas så att den svenska neutralitetslögnen avslöjades. När DDR erkändes som självständig nation avblåstes operationen.

2012 blev jag kontaktad av en tysk journalist, som ville ha hjälp att hitta om Svingel var i livet. Jag återkom med beskedet om att Svingel var död, men att Björn Ryman skrivit ett kapitel om Svingel i Svenska Victoriaförsamlingen, Berlin 1903-2003.

Jag minns också en sommarkväll på västkusten då en väninnas mamma berättade om sina minnen av Svingel. Hennes make hade växt upp med barnhemsbarnet Svingel. En annan gång ett möte med en arkivman, som kraftigt reagerade mot mannen som haft kontakt med UD om Raoul Wallenberg. Beskrivningarna jag fick kom mig att tänka på galenpannan och bedragaren Johnny Bode.

Vem var Svingel – egentligen? Törnqvists bok lockar till läsning.

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Har gett ut boken Det hemliga Malmö 2020 (med Gunnar Ekberg) och Om Tango 2001 - om ordlösa samtal om konsten att kramas. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien.
Detta inlägg publicerades i DDR, Stasi, Svenska kyrkan. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Gäckande Svingel på pränt med drottning Silvia

 1. Jan Mosander skriver:

  Berlinboken har sedan 1999 kommit ut i fem uppdaterade upplagor, den senaste som e-bok. Ett kapitel om Svingel finns med i samtliga. / Jan

 2. Jan Mosander skriver:

  Hej! Ingrid Thörnqvist träffade dessvärre aldrig Svingel i verkliga livet. Det är väl lite det som är ett problem med boken. (Men hon var med och filmade hans begravning.) Jag tror faktiskt jag är den ende som direkt, under en lunch på Kempinski, frågade honom om det ev. släktskapet med kungafamiljen, och om hans fixande för att få ut Silvias släktingar. Finns beskrivet i min Berlinbok.

  • Lena Breitner skriver:

   Hej Jan!
   Tack så mycket för påpekandet. Jag har nu läst om SVD-artikeln, som jag faktiskt borde ha länkat till. Du har helt rätt att det står begravningen. Jag fick för mig att hon träffat honom. Förlåt! Rättar i texten!

   Vilken Berlinbok då? Ser ut som om du gjort tre enligt Google

   Hälsar
   Lena

Kommentarer är stängda.