Rätt tänkt av Snedtänkt om IB-affären

I våras blev jag tipsad om att min man Gunnar Ekberg nämndes i en pod av Kalle Lind. Jag lyssnade och tänkte tipsa om innehållet, men har glömt av det. Men nu så. Lyssna! Det är riktigt riktigt bra.

Kalle Lind hade bjudit in statsvetaren Nils Gustafsson och tillsammans gjorde de två program sina absoluta favoriter bland politiska skandaler. En top tio helt enkelt från 50-talet fram tills i dag. Sammanlagt är det nästan tre timmars snack och jag är imponerad över hur pålästa de är.

IB-affären kommer som plats nummer 5 och inleder Om politiska affärer del 2. Samtalet börjar med påståendet att både Kalle Lind och Nils Gustafson kommer ihåg IB-affären, för att i nästa andetag konstatera att det faktiskt är en omöjlighet då de ju är födda 1975 och 1979 och rimligen inte kan minnas någonting. Men det är något speciellt med IB-affären. Den har hållits vid liv i den politiska debatten så att väldigt många tror att de var med där och då.

Presentationen av affären och dess aktörer är initierad och underhållande på en gång och funkar både för den som tror sig veta något om IB-affären, och för den som inte alls känner sig kunnig på området. Hälsosamt håller sig samtalet lite reserverat till de olika aktörerna.

Jag småler när Guillou presenteras som den som fått väldigt många plattformar för att berätta sin version av IB-affären om och om och om igen. När Gunnar presenteras är det på ett relaxat säga. Gunnar är Malmöit, som håller spionvandringar i Malmö. Därefter nämns att han skrivit en bok.

”De ska ju ändå dö, som kom 2009”,
säger Kalle Lind. ”Jan Guillou har avfärdat den som mytomani, tro det eller ej.”

”Jag tror att Gunnar Ekberg har avfärdar Jan Guillou som mytoman”, svarar Nils Gustafson.

”Se där. Så då står ord mot ord”, svarar Kalle Lind.

Efter att ha avklarat att parterna är oeniga om hur saker och ting gått till lämnar Lind & Gustafson föredömligt detta tjafs och går in på själva affären. Det är en njutning att höra hur paret Lind & Gustafson samtalar och kompletterar varandra, rättar om något glöms bort eller sägs fel. Det är inte lätt att navigera mellan alla versioner som har lagts fram om vad som hänt och inte hänt men Snedtänkt gör det med bravur.

Fast det bör påpekas en sak: Gunnar har faktiskt aldrig honom veterligen avfärdad Guillou som mytoman.

”Det behövs inte”, låter han hälsa.
_________

p.s. I den första delen Om politiska affärer del 1 får vi höra om Haiby-affären och skandalen kring Florence Stephens. (men som fd Vederslövsbo fick jag dock lägga in en vänlig protest å twitter om Husebyskandalen. Det var dock uppenbart att någon i studion halkat på tungan om vem som var vän med Oscar II)

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Har gett ut boken Det hemliga Malmö 2020 (med Gunnar Ekberg) och Om Tango 2001 - om ordlösa samtal om konsten att kramas. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.