Fd Stasiagent förlorar rättssak mot dansk historiker

Det har varit lite dåligt med nyheter om Stasi under senare år. Häromdagen kom dock en god sådan. Historikern Bent Jensen har haft en motig tid sedan han gav ut boken Ulve, får og vogtere år 2014. Rättsprocesserna tycks för mig ha haglat mot honom. För forskare och journalister specialiserade på Stasi är detta tyvärr helt normalt. Fd Stasiagenter driver nämligen hemskt gärna rättsprocesser mot de som gräver i arkiven. Ibland kan man tro att de har någon form av globalt nätverk för att göra just detta, för mönstret känns igen och prejudicerande fall får helt klart effekt på andra fall.

I det här fallet har alltså Bent Jensen vunnit striden mot en fd Stasiagent vid namn Jan Aage Jeppesen i Østre Landsret berättar danska TV2. Under kodnamnen ”Apollo” och ”Hamster” infiltrerade Jeppesen flyktorganisation Ost-West Transfer, som smugglade DDR-medborgare ut ur DDR. Jensen hävdade i sin bok att Jeppesen var ansvarig för att DDR-medborgare hamnat i östtyska fängelser, vilket låter helt rimligt med tanke på hans Stasiinriktning.

Diktaturens sköld och svärd Stasi lade enorma ansträngningar på att stoppa medborgarna från att fly. Flykt var olagligt i DDR. De som stoppades i sina flyktförsök hamnade i fängelse. I DDR betraktades de som kriminella. I den demokratiska världen sågs de som politiska fångar. Alla överlevde inte fängelse och tortyr. En del tog livet av sig som en konsekvens av åren i fängelse.

En annan Stasiagent som de facto bidrog till att människor hamnade i fängelse för att ha försökt fly är den österrikiske medborgaren Aleksander Radler, som under många år hade Lund som bas som teolog vid Lunds universitet. Han visade ett starkt intresse för människor som var verksamma inom flyktinghjälp- och människorättsorganisationer.

Nu har i alla fall Jeppesen förlorat mot Bent Jensen och får betala rättegångskostnaderna för Jensen och förlaget Gyldendal om 90 000 danska kronor.

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DDR, Stasi. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Fd Stasiagent förlorar rättssak mot dansk historiker

  1. patriotzz skriver:

    Hej

    Stort tack för info!

    Gunnar

Kommentarsfältet är stängt.