Trippelfel av Fredrik Lindström om Profumo-affären i På Spåret

Nothing has been proved.

Pet Shop Boys bevingade ord i popsuccén från 1989 borde ha ringt i öronen på Fredrik Lindström i gårdagens På spåret. Cirka 35 minuter in i programmet skulle de tävlande identifiera politiska affärer. Gissa om jag var snabb som blixten! Tre av fyra rätt är inskrivna i spionhistorien. En av affärerna var ju dessutom en av mina favoriter – Profumo-affären!

Båda burarna gissade rätt. Problemet kom när Fredrik Lindström skulle förklara vad Profumo-affären handlade om.

Nothing has been proved, sjöng Dusty Springfield.

Detta beaktade inte Fredrik Lindström, som lyckades göra flera fel när han lurade hela svenska folket om vad Profumo-affären faktiskt handlade om.

”Det var ju en brittisk försvarsminister som låg med en stripteasedansös eller topplessdansös som också låg med en sovjetisk försvarsminister. Det blir krångligt”, sa Fredrik Lindström.

För det första verkar På Spåret-redaktionen förlita sig på svenska Wikipedia, som påstår att John Profumo var ”försvarsminister”. Men si, det var han inte. Han var nämligen Secretary of State for War, korrekt översatt till krigsminister. Titeln försvarsminister infördes först i Storbritannien 1 april 1964 och Profumo avgick redan 1963.

De två andra felen är dock viktigare. Lindström påstod att sovjets försvarsminister legat med samma kvinna som Profumo låg med. Det låter otroligt krångligt eftersom Sovjets försvarsminister vid den här tiden hette Rodion Yakovlevich Malinovsky. Vad menar Lindström? Att Christine Keeler veckopendlade till Moskva för att ligga med en i Sovjetdiktaturens högsta ledning? Eller att Malinovsky gjorde statsbesök i Storbritannien mest hela tiden för att ligga med Keeler?

Nej, så var det naturligtvis inte. Skandalen handlade om att Profumo låg med Christine Keeler, som var topplessdansös och som låg med allt och alla. Det påstods att Christine Keeler även låg med den biträdande marinattachén vid Sovjetiska ambassaden i London, GRU-officeren Jevgenij Ivanov. Men, ja, ni vet ju vad Dustin Springfield sjöng.

Nothing has been proved.

I Keeler-rapporten från 1963 fastslog Lord Dennings att Ivanov högst troligen aldrig haft sex med Christine Keeler. Däremot umgicks han mycket med henne. De åt middag. Han hämtade henne i sin bil. Han var hemma hos henne ofta. Enligt Dennings var allt troligen en del av en ny sovjetisk taktik. Det handlade om att sprida farliga rykten och desavouera. Bara genom att ett rykte uppkom att en brittisk minister inte gick att lita på skulle slå split i de amerikansk-brittiska relationerna. Ivanov behövde alltså inte ligga med Christine Keeler. Det räckte med att han tog med sig en flaska vodka, drack upp den och somnade i hennes soffa.

Att påstå att Ivanov låg med Christine Keeler är således fel. Because nothing has been proved.

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Gbr. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Trippelfel av Fredrik Lindström om Profumo-affären i På Spåret

 1. USAaber skriver:

  Dustin Springfield månne vara en okänd bror till Dusty Springfield…

  MVH,
  Lasse W.

 2. Onödigt kärringgnäll som endast försvagar Din allmänna ställning.
  Det var allmänna kommentarer och visst kanske man kan begära bättre men det går att ta reda på.Garanterar att Du inte heller är felfri särskilt vid allmänt rundsnack.
  SYND tycker jag att Du hoppar på just FL som säkerligen skulle varit en bra vapendragare för Dig men som DU nu bränt alldeles själv helt i onödan.
  Bästa hälsningar ändå

  • Lena Breitner skriver:

   Hej Anonym Myra
   På spåret har en hel redaktion som har till uppgift att ta reda på fakta. Eftersom det var en planerad fråga har de haft all tid i världen på sig att få det någorlunda rätt. Att förstå Profumo-affären är viktigt, eftersom den är sedelärende även om hur det fungerar i dag. Rekommenderar Keeler-rapporten, liksom filmen.
   Med vänliga hälsningar
   Lena

Kommentarsfältet är stängt.