Förstå Gunnar Ekbergs agentvärld – se Den lilla trumslagarflickan på C More

När jag träffade Gunnar Ekberg noterade jag mängder av böcker av John le Carré i hans bokhylla. Många talar om le Carré som mästare inom spiongenren. Kanske ska vi inte bara lyssna på de som har som jobb att recensera böcker. Vad tycker de som har erfarenhet från branschen om honom?

”le Carré har ju själv jobbat i underrättelsetjänsten. Han förstår metodiken och personligheter. I hans böcker känner man igen Wennerströmarna och Guillouarna”, säger Gunnar Ekberg. 

le Carré är inte mycket pang-pang. Inte mycket blod som rinner. Det är det underliggande. Osäkerheten. Hotet. Spelet. Väntan. Du vet att jag vet att du vet att jag vet. Läskigt på ett psykologiskt plan.

”Ska du förstå den värld jag levde i ska du läsa The little drummer girl”, sa Gunnar Ekberg ett tag efter att vi träffats.

Jag läste. Eller snarare slukade boken. Naturligtvis handlar den om PFLP och deras täckorganisation Svarta September. Om Wadie Hadads och Marwan el Fahoums värld. Den svenska kvinnan som jobbar för dem. Visst är det en tanke så nära sanningen man kan komma.

Förra året lanserades The Little drummer girl som tv-serie med bland annat Alexander Skarsgård i en av huvudrollerna. Först nu har jag sett den. Eller snarare slukat den på C More. Gör det du också. Du kommer inte att ångra dig.

Gång på gång när jag sett avsnitten har jag tänkt att nä, hur modig jag än skulle vilja vara så är jag banne mig för feg och för dålig skådespelare för att umgås konspiratoriskt med terrorister. Det hade stått i pannan på mig vad jag ansåg om dem.

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.