Saima Jönsson Fahoum inte längre ordinarie i regionfullmäktige

Vänsterpartiets hemsida behöver uppdateras. Saima Jönsson är inte längre ordinarie ledamot efter valet 2018. Foto: Vänsterpariets hemsida

I måndags hölls första mötet efter valet i Region Skånes regionfullmäktige. Förra mandatperioden satt vänsterpartiets Saima Jönsson Fahoum som ordinarie ledamot i fullmäktige. Hon toppade mellankretsens vallista 2014, men blev 2018 nedflyttad till fjärde plats. Då vänsterpartiet har kvar sina två mandat är det två andra som håller fullmäktigestolarna. Själv är Saima Jönsson Fahoum numera andre ersättare. 

Hon sitter kvar som ersättare i två nämnder, nämligen hälso- och sjukvårdsnämnden och sjukvårdsnämnd SUS. Vi får se om hon står kvar efter bytet vid årsskiftet. Hon har numera fyllt 75 år.

Saima Jönsson Fahoum blev offentligt känd 1988 då hon ställde upp med namn och bild i en rad tidningar och kommenterade precis släppta Säpodokument som kopplade henne till personer inom terroristorganisationen PFLP. Av Säpodokumenten framgick att Säpo även kopplade henne till det nätverk av svensk sjukvårdspersonal, som oftast bestod av kvinnliga läkare, som Säpo visste smugglade ”mediciner” till flyktinglägren i mellanöstern. Detta framgår bland annat av avlyssnade samtal. Smugglingen var alltså en huvudingrediens i den så kallade Sjukhusaffären i Göteborg 1975 som inte riktigt kommit fram i historieskrivningen. Själv förnekade Saima Jönsson alla kopplingar till terroristorganisationer.

Av dokumenten framgick att händelsen när terroristen Carlos ”Schakalen” i juli 1975 sköt ihjäl PFLP-avhopparen Michel Moukarbal och några franska DST-agenter har en koppling till Saima Jönsson. Händelsen finns med i inledningen av filmen Carlos the Jackal, där Carlos, alias Ilich Ramierez Sanchez, stormar in och skjuter ihjäl Moukarbal och de franska DST-agenterna. Därefter ska fransk säkerhetstjänst ha sökt igenom Moukarbals tillhörigheter och hittat kontaktuppgifter till danskar, som senare visades sig tillhöra Blekingegadeligan, samt till Saima Jönsson, läs mer här. 

Saima Jönsson gifte sig 1976 med Marwan el Fahoum, som 1979 blev Blekingegadeligans förbindelseofficer. Flera länders underrättelse- och säkerhetstjänster hade redan koll på parets rörelser i Skandinavien och resten av världen visar offentliggjorda dokument och kommissionshandlingar.

Mycket talar för att underrättelse- och säkerhetstjänsternas intresse för Saima Jönsson inleddes hösten 1972. Det var då IB:s underrättelseagent Gunnar Ekberg, som infiltrerade PFLP, överlämnade ett hemligt kurirbrev från terroristledaren Wadie Haddad till Saima Jönsson vid flygbåtsterminalen i Malmö. Kurirbrevets existens offentliggjordes genom Gunnar Ekbergs memoarer De ska ju ändå dö – tio år i svensk underrättelsetjänst, som kom ut 2009.

Från PFLP:s hemsida

Wadie Haddad avled 1978 i Östberlin, i sviterna av en galopperande sjukdom. Det var troligen israeliska Mossad som låg bakom. De hade klurat ut att Haddad var galen i sötsaker. Han fick speciella leveranser till Mellanöstern från en butik i Belgien, vars choklad Mossad lät injicera med gift.

Efter Haddads död tog Marwan el Fahoum över PFLP:s skandinaviska verksamhet och blev Blekingegadeligans förbindelseofficer, vilket ni kan läsa mycket om i böckerna om Blekingegadeligan. Ligan rånade ihop över 20 miljoner danska kronor, som oavkortat minus smärre utgifter påstods överlämnats till PFLP. De gjorde också att stort rån i ett militärt vapenförråd utanför Flen. Efter invasionen av Libanon 1982 beställde Marwan el Fahoum en kidnappning på en rik person som tillhörde en familj som inte gillade medias strålkastare. Han beslutade att lösensumman skulle vara 25 miljoner dollar. Valet föll till slut på Jörn Rausing, som då pluggade i Lund och lägligt nog bodde runt hörnet till en av de bostäder Saima Jönsson vid tidpunkten var skriven på. Det förnekas av båda sidor att kidnappningen ägt rum.

2015 var Fahoum i livet och satt då enligt PFLP:s hemsida fortfarande i organisationens politbyrå.

Efter att Blekingegadeligan gripits och dömts lämnade Saima Jönsson Fahoum in om skilsmässa från maken, som hon hävdade inte visste var han fanns. Därefter gick hon in i politiken. 2006 avslöjade Aftonbladet att hon var vänsterpartiets rikaste politiker med en förmögenhet på 5,9 miljoner kronor. Det bolag som nämns i AB:s text, Haganäshemmet AB, är precis samma företag som förekom i handlingarna kring Sjukhusaffären i Göteborg. 

Förhoppningsvis kommer framtiden att ge oss fler dokument som gör oss klokare på denna period av svensk och skandinavisk historia. Professorn i statsvetenskap, Ulf Bjereld, har dock gett terroristforskningen viss hjälp. Hans försök att skydda sin gamla partikamrat Saima Jönsson genom att anonymisera henne till en sjuksköterska J.S. i sin rapport till Säkerhetstjänstkommissionen visade sig vara helt kontraproduktiv. Således blev mer offentliggjort än vad som nog var tänkt. Det tackar vi för!

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Sverige. Bokmärk permalänken.