Agnes Lidbecks ”Elefanten på bokmässan” var Jan Guillou

För ett par dagar sedan publicerade författaren Agnes Lidbeck en text i DN där hon reflekterade över sitt möte med en (manlig) mycket framgångsrik författare på bokmässan i Göteborg. Hon skriver att hon såg fram emot mötet. Han hade varit med länge i branschen. Erfaren. Skrev visserligen inte finlitterärt, men därför så intressant.

Montermötet blev inte alls trevligt hävdar Lidbeck. Den (manlige) framgångsrike författaren betedde sig ”äckligt mot folk på scen”. Av DN-texten där Lidbeck tipsar ”Elefanten” om ett bättre uppförande till nästa gång får vi en bild av arrangemanget. ”Elefanten” är inte en elefant utan en buffel. Han har på olika sätta använt sig av härskarteknik mot Lidbeck. Under medsamtalet har han vänt ryggen åt henne istället för att titta på henne. Han har pekat på henne och teaterviskat till publiken att han inte gillade ”sådana där”. Han har dessutom under framträdandet kommenterat hennes ålder, begåvning och integritet fastän samtalsledaren inte alls tog upp just dessa ämnen.

Lidbeck har nu talat med folk om sin upplevelse och fått förklarat att ”Elefanten” faktiskt är just sådan som hon upplevde honom på bokmässan. ”Det vet ju alla”.

Nu har Jan Guillou tagit bladet från munnen och via DN medgett att det är han som är ”Elefanten på bokmässan”. Han medger att han inte hade sitt bästa framträdande på bokmässan, eller ens sitt bästa framträdande på flera år. Orsaken är enkel. Det var fel på montern. Det var fel på ljudet. Det var faktiskt fel på samtalsledaren också, som inte var särskilt snillrik i sina frågor. Dessutom var det fel på publiken. De var bara måttligt intresserade. Att han dessutom i egenskap av äldre man förlöjligats av den unga kvinnan Lidbeck är inte bara höjden. Hennes insinuationer kring metoo var tydligen en obehaglig upplevelse för Herr Guillou.

 

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Jan Guillou, Sverige. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Agnes Lidbecks ”Elefanten på bokmässan” var Jan Guillou

  1. Claes Henrikson skriver:

    Vi vet ju att JG trivs bäst när han får vara oemotsagd. Som i förra veckans ”Malou efter tio”. Inte en kritisk följdfråga så långt örat når…

  2. ericr45 skriver:

    Men… det vet vi ju redan ..
    I Sverige är det ALLTID ”någon annans” fel.
    Att han betecknar sig som en ”äldre man” gör situationen än värre, som ”äldre” bör man under åren ha lärt sig att föra sig väl i andras sällskap, även om man avskyr personen i fråga…..

Kommentarsfältet är stängt.