Kan vi lära oss något av Jan Guillous expertutlåtande om giftattacken?

Den 18 mars i år hade Godmorgon, världen! special om giftmordförsöket i Salisbury mot den fd dubbelagenten Sergei Skripal och hans dotter Yulia. Attacken hände den 4 mars och en vecka senare gick premiärminister Theresa May ut och anklagade Ryssland för att ha stått bakom attacken. I klartext sa hon att det antingen hade varit en direkt aktion av Ryssland eller att Ryssland tappat kontrollen över giftet.

När Godmorgon, världen! tog sig an frågan tog de in Jan Guillou som spionexpert. I påan till inslaget hävdades att man nu ställde frågan om vad som skiljer mellan romanens och verklighetens spioner. Tyvärr blev frågan över huvud taget aldrig besvarad av den inkallade experten Guillou. Istället fick Guillou bre ut sig som självutnämnd giftexpert och expert på att veta huruvida vi kunde veta om Ryssland var ansvarigt för mordförsöket eller inte.

”Gift gör det svårt att bevisa vem som ligger bakom, förklarade Jan Guillou trosvisst i Godmorgon, världen!

Redan här stod det klart för mig att Jan Guillou inte visste vad han snackade om ty utredningen efter mordet på Aleksander Litvinenko 2009 visade ju att giftet Polonium-210 hade kunnat följas som en snitslad bana på olika adresser i London. Vissa platser rörde sig om hotellrum dit ett begränsat antal människor haft tillträde till och det fanns även vittnesmål om vilka Litvinenko träffat och var.

Vad gäller nervgiftet novitjok, som användes mot Skripals i Salisbury, har det även här visat sig att giftets väg har kunnat spåras. Tyvärr ledde det till den 44-åriga Dawn Sturgess död. Hon och hennes partner Charlie Rowley hittade en parfymflaska i parken där Skripals kollapsade. Dawn Sturgess ska ha provat ”parfymen” på sina handleder. Hon avled på sjukhus den 8 juli. Enligt uppgifter till media ska utredarna inte bara ha en parfymflaska att tillgå, utan även övervakningsfilmer. Enligt uppgifter till Press Association ska ”flera” ryska misstänkta gärningsmän ha identifierats.

Så vad lär vi av denna historia? Att Godmorgon, världen! nog får leta upp en riktig spion- och giftexpert till nästa gång.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Jan Guillou, Journalistik, Sverige. Bokmärk permalänken.