Reinhard Heydrichs Nazi-Mercedes ställs ut på danskt museum

Den 27 maj 1942 utsattes naziledaren Reinhard Heydrich för ett attentat i Prag. Han färdades i sin öppna Mercedes-Benz 32o när en tjeckisk agent kastade en handgranat mot bilen. En kollega hade precis misslyckats att skjuta mot bilen pga att vapnet hakat upp sig. Heydrich skadades svårt och avled den 4 juni 1942.

Heydrich hade mycket på sitt samvete. Han hade grundat Sicherheitsdients, SD, och blev huvudarkitekten till förintelsen. Bland annat var han sammankallande till Wannseekonferensen där den slutliga lösningen klubbades.

Heydrichs Mercedes föll tydligen i glömska, men för 38 år sedan köpte en dansk vid namn Lauritz Lauritzen den gamla bilen. Han hade inte en aning om vem som tidigare ägt den. Efter mångårigt och omsorgsfullt restaurerande har den i många år farit fram på de danska och europeiska vägarna. Erbjudanden om att sälja bilen har kommit, men Lauritzen slog till först när Egholm museum på Själland kom med sitt erbjudande. Bilen överlämnades i förra veckan och kan nu beskådas på museet, som har extraöppet den närmsta tiden.

Se gärna videoinslaget på TV2 Nord, där bilder från attentatet kan ses. Här förklaras också hur bilen kom till Danmark. Det var nämligen två officerare som inte ville överlämna sig till ryssarna, utan de körde till Danmark och överlämnade sig till Montgomery. Ett annat inslag visar bilen i nuvarande skick.

Mer information hittar ni på www.egholmslot.dk/museum

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i andra väldskriget. Bokmärk permalänken.