Vem är bakom flötet? Guillou kan i alla fall inte stava till Thornberg

En kort kommentar av Jan Guillou i söndagens krönika i Aftonbladet har fått sociala medier att koka då han kallat Säpochefen Anders Thornberg för ”1:e muslimjägare”. Det finns all anledning att ge kommentarer till kommentaren.

Reaktionen kom alltså med anledning av att Thornberg i veckan utsågs till ny rikspolischef. Jubelropen skallade ty nuvarande polis-gd Dan Eliasson var äntligen sparkad. Thornberg ansågs som ett ypperligt val efter sina 37 år inom polisen. Han började inom ordinarie polisverksamhet 1981 och rekryterades strax före Palmemordet till Rikspolisstyrelsens säkerhetsavdelning (RPS/Säk), som i vardagligt tal då kallades Säpo och som sedan 2015 är en egen myndighet. Thornberg hade alltså vandrat upp i polis-hierarkin från patrullerande polis till att 2012 sluta som chef för Säpo.

Till skillnad från föregångaren Anders Danielsson ska Thornberg ha varit ett lyckat val för Säpo sett med interna polisglasögon.

Detta är en liten parantes, men för ett par år sedan fick jag en delförklaring till varför de de fd cheferna vid Säpo Olof Frånstedt och Tore Forsberg varit som hund och katt. Orsaken var alltså att det finns poliser respektive riktiga poliser.

Jag fick förklarat att Frånstedt var jurist som gått direkt in på en polisintendenttjänst utan att ha patrullerat en enda gata. Han slutade som byråchef och ska 1978 ha blivit sparkad på ett enligt uppgift ganska omilt sätt, vilket jag uppfattar skapade viss bitterhet som var märkbar årtionden efteråt. Forsberg å sin sida hade börjat som kriminalassistent 1967 och hade patrullerat gator och dirigerat trafik, bland annat utanför Dramaten. Något av det sista Palme ska ha gjort var att utse Forsberg till polisintendent. Forsberg blev sedan chef för den sk ryssroteln för att 1994 få vissa specialtjänster där han stod dåvarande Säpochefen mycket nära.

För att hoppa fram i tid kan vi titta på Anders Danielsson, som under sin Säpochefstid förklarade för mig att han var karriärjurist inom polismyndigheten, alltså en jur kand som rekryterats utan att patrullera en enda gata. Han var alltså precis en sådan som Frånstedt – inte en riktig polis utan enbart en anställd på polismyndigheten som blivande chefsämne.

Så där har ni lite av förklaringarna till Forsbergs och Thornbergs populäritet internt. De var och är riktiga poliser, det vill säga vet vad de snackar om för de har patrullerat. Thornberg ska dessutom ha roat sig med att låta nya medarbetare öva sig på att skugga honom, vilket framgår i en artikel i tidningen Chef. 

Det är ur detta perspektiv vi nu ska betrakta Jan Guillous mycket korta kommentar om utnämningen at Thornberg till ny rikspolischef. Vad var det han skrev?

”För övrigt anser jag att nye rikspolischefen Anders Thornborg genom sitt tal till nationen, ”Jag ser en polis”, befäste det intryck han skapade som operativ chef på Säpo och 1:e muslimjägare. Att han är lite bakom flötet”, skriver Guillou. 

Guillou påstår att den nye rikspolischefen hållit ”ett tal till nationen” som Guillou kallar ”jag ser en polis”, och detta ”tal” befäster intrycket av att han är ”1:e muslimjägare”. Därtill påstår Guillou att den nye rikspolischefen är ”lite bakom flötet”.

”Talet till nationen” var inte alls något tal till nationen utan uttalanden som är hämtade från en presskonferens på Rosenbad, som visserligen kunde ses i direktsändning på nätet men där tittarna utan tvivel inte representerade allmänheten utan journalister i synnerhet. Något tal till nationen var det alltså inte över huvud taget. 

Jan Guillou hoppar klädsamt över fortsättningen i formuleringarna ”jag ser en polis”. Bara genom att läsa hans egen tidning Aftonbladet står det klart att uttrycket handlar om Thornbergs visioner för polisen under hans kommande ledning.

”– Jag ser en polis som är starkt förankrad hos medborgarna, säger han om en av sina visioner”, skriver Aftonbladet.

”– Jag ser en polis som har en hög förmåga, som fokuserar på kärnverksamheten. Vi ska arbeta mer förebyggande, mindre reaktivt”, är ytterligare en vision enligt Aftonbladet.

Även SvD rapporterar från presskonferensen om denna vision

”Han har en övergripande vision. Polisen ska arbeta mer förebyggande, i stället för reaktivt.
– Jag ser en polis som flyttar fram sina positioner mot brottsligheten genom ökad samverkan, nationellt och internationellt”, citeras Thornberg.

Anders Thornberg har gjort sig känd för sin öppenhet. Visserligen var ökad öppenhet redan på gång internt på Säpo när han tillträdde, men han har förstärkt utvecklingen. Det handlar inte bara om att vi nu vet hur många som jobbar på Säpo. Under Thornbergs ledning har Säpo flera gånger talar klarspråk om siffror vad gäller stridande i Syrien och hur många som återvänt. Sommaren 2017 blev det stora rubriker i tidningarna efter att Thornberg i Almedalen sagt att de radikala miljöerna hade expanderat. Från att för ett par år sedan haft ett par hundra radikala extremister i Sverige följde Säpo nu 3 000 extremister, varav två tredjedelar är jihadister och resten vänsterextrema eller tillhör nazistiska kretsar.

Med dessa fakta kan jag inte påstå något annat än att Guillou ägnar sig åt rappakalja. Den nye rikspolischefen har inte hållit något ”tal till nationen”, det finns ingen koppling mellan uttalandena på presskonferensen om ”jag ser en polis” och att jaga muslimer. För övrigt har han inte ens lyckats stava Anders Thornbergs namn rätt. Guillou kallar honom ju för Thornborg. Således är det bara en som förefaller vara bakom flötet. Det är Guillou!

Inte första gången Guillou har fel i en text. Dags för korrekturläsning på AB kanske?

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Jan Guillou, Journalistik, Säpo, Sverige. Bokmärk permalänken.