De protesterade mot Aurora 17 i Visby

I går var det demonstration mot Nato och Aurora 17 i Visby. Ett hundratal ska ha deltagit, uppger media. Var gränsen går för vilka som deltagit och vilka som bara stannade till och undrade var det var för något spektakel vet vi ju inte. Av bilderna på Helagotland.se att döma verkar inte engagemanget ha varit så starkt.

Talare vid demonstrationen var två – dels journalisten och krönikören Stina Oscarsson, dels Stefan Lindgren. Den senare är en gammal bekant. Han är gammal redaktör för Gnistan, det vill säga partitidningen för Kommunistiska Förbundet Marxist-Leninisterna, som senare bytte namn till SKP (Sveriges Kommunistiska Parti).

Stefan Lindgren har översatt många böcker, bland annat om spionage. Han översatte till exempel Marcus Wolfs memoarer från engelska till svenska där Norstedts satte titeln till ”Mannen utan ansikte – En mästerspions memoarer”. Läs mer här. Som lite kuriosa gjorde Jan Guillou förordet. Ja, ni vet han som jobbade på Fib/Kulturfront, fick krypa in i fängelse för IB-avslöjandet och som för ett par år sedan berättade att han utfört uppdrag för KGB.

Stefan Lindgren har också översatt fd KGB-översten Boris Grigorjevs bok Med Säpo i hälarna (Efron & dotter, 2005).

Journalisten och kommunistkramarkritikern Kjell Albin Abrahamson skrev 2015 en artikel i Magasinet Neo kallad Kollaboratörerna. Stefan Lindgren, som han kallade ”den plågade gammelkommunisten”, och hans blogg 8 dagar nämns, läs här.

Enligt svenska Wiki är det Stefan Lindgren som driver bloggen Gnistan.org. Han har i alla fall signerade artiklar på sidan, som är sparsmakad. Det senaste inlägget är osignerat och från september 2017 där det förklaras att det har skrivits och kommer att skrivas spaltkilometer om ”den stora ryska oktoberrevolutionen” men att det mesta ”är undermåligt om inte direkt felaktigt”. Jaja, det gäller att vara allvetande, även om det som ännu inte har skrivits.

Nätgrannar till gnistan.org uppges vara 8 dagar, Flamman, Folket i Bild/Kulturfront,Internationalen, Nyhetsbanken, Offensiv, Proletären, Ryska Posten, SKP samt Svensk-ryska vänskapsföreningen.

Ska vi repetera vilka det var som demonstrerade i Visby i går lördag mot Nato och mot Aurora 17? Det ”ett samarrangemang av Aktionsgruppen Nej till NATO på Gotland, Miljöpartiet på Gotland, Vänsterpartiet, Feministiskt initiativ, Kvinnojouren TROTS, Suderbyns ekoby, Socialistiska partiet, Kommunistiska partiet.

Moderator uppgavs Ulla Pettersson vara. Kan vara denna fd politiske chefredaktör.

Som av en händelse verkade gamle r-aren Charlotte Wiktorsson hålla låg profil. Av henne hördes inte ett pip. Hon kanske inte gillade uppmärksamheten.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Ej kalla kriget, Gotland, Jan Guillou, KFML(r), Markus Wolf, SKP, Sverige, USA. Bokmärk permalänken.