Lotta Wiktorsson – från Sjukhusaffären till Aurora 17

På lördag den 16 september ska Aktionsgruppen Nej till Nato demonstrera i Visby, berättar P4 Gotland. Orsaken är försvarsmaktsövningen Aurora 17, som aktionsgruppen är emot.

Talesperson på Gotland är Sten Sandberg, som till radion säger att säkerheten på Gotland inte är betjänt av det som i inslaget kallas för en ”krigsövning”. Själv intresserar jag mig mer för kvinnan som står jämte honom i bild och som också representerar organisationen. P4 Gotland presenterar kvinnan som Lotta Wictorsson, som inte säger något i inslaget.

Lotta Wictorsson är en gammal bekant. Hon är läkare och kvinna, med rötterna i Visby men har förlagt en stor del av sitt yrkesverksamma liv i Göteborg. Att hon förekommer i materialet kring den så kallade Sjukhusaffären i Göteborg är ingen hemlighet. Hon har själv ställt upp i media om just detta. Alternativa stavningar för henne är Charlotte Viktorsson alt Lotta Wiktorsson.

Ställde upp i media gjorde hon t ex när GT 1988 satte den braskande rubriken ”Bevakad av Säpo – Charlotte är läkaren som sjukhusspionen var ute efter”. Journalisten Björn Hultman kunde för läsarna berätta att Säpo bekräftat att Lotta var ”den person som sjukhusspionen Jan Lindkvist var mest intresserad av”. Att hon är medlem i Kpml(r), vilket står för Kommunistiska partiet marxist-leninisterna, revolutionärerna och som i dag heter Kommunistiska Partiet gör hon ingen hemlighet av. Hon säger att hon förstod att hon var övervakad 1972 till följd av ett uttalande från dåvarande Säpochefen Hans Holmér som handlade om att ”kretsarna kring palestinierna” skulle övervakas. Och ja, detta tillhörde Lotta:

”Charlotte är engagerad i Palestina-frågan och arbetade under hela 70-talet aktivt med att rekrytera läkare och sjuksköterskor till den palestinska befrielserörelsen PFLP:s kliniker i Mellanöstern. Hon har själv varit där nere fem gånger”, skriver Björn Hultman.

Av artikeln framgår att Säpo klassat PFLP som terroristorganisation. Åt detta fnyser Lotta Wiktorsson och menar att det är något de får stå för själva. Hon har bara ägnat sig åt humanitärt arbete.

Lotta Wiktorsson ställde upp i GT 1988.

Artikeln i GT är balanserad och bra, men jag hade gärna velat ha ett förtydligande om att USA, Canada, Australien och EU fortfarande klassar PFLP som terroristorganisation. PFLP har sedan grundandet 1967 ägnat sig åt allt från flygplanskapningar och mord på civila till bombattentat. De har samarbetat med Bader Meinhof-ligan, Japanska Röda Armén och sk svenska ”kamrater”. Just det här samarbetet med de svenska kamraterna är det stående inslaget i arkivhandlingarna kring Sjukhusaffären, där alltså Lotta Wiktorsson av GT uppges vara en av huvudpersonerna.

Lotta Wiktorsson intervjuas i SVD 1998, där ungefär samma saker framgår som i GT tio år tidigare. Hon ingår nu i kadern av förespråkare för en så kallad ”Sanningskommission” där Säpos sk förbrytelser (dvs övervakning) måste kartläggas, menar hon. Läs gärna här vad det blev för slags kommission. Precis en sådan r-arna ville ha eftersom den gamle r-aren Ulf Bjereld och även andra kamrater sattes att lägga fram sin version av den sk övervakningen vilket alltså förkläddes till forskning i bilagor till en statlig utredning.

Sjukhusspionens sk lista över misstänka personer rörde r-are som arbetade inom sjukvården i Väst-Sverige (alltså inte bara på Sahlgrenska vilket ofta påstås). Lotta Wiktorsson är en av de vars namn offentliggjorts att hon varit övervakad. Lotta Wiktorsson jobbade bland annat på en läkarstation på Tjörn, som alltså vid den här tiden inte ingick Sjukvårdsförvaltningen i Göteborg. Däremot spelade Tjörn en roll i det sk Tjörnärendet.

Av dokumenten, som vissa personer inom media haft tillgång till i årtionden, framgår att Lotta Viktorsson 1974 ingick i KFML(r)s Internationella Utskott.

”V skall resa till ett Arabland och där träffa företrädarna för PFLP. Hon förses med fullmakt att uttala sig för KFMLr och förklara att denna organiation är beredd att diskutera med PFLP och sända representanter ur Centralkomittén”, står det att läsa.

Året därpå ska hon efter vistelse i Mellanöstern ha fått ”mycket bra material med sig hem. Bl a hade hon fått något som var utgivet av CIA och som var avsett att träna deras folk i arabvärlden”. Även om hon jobbar på Tjörn kommer hon att resa mycket till stan varför hon vill ha en egen nyckel till r-arnas högkvarter Marx-Engelshuset i Göteborg. Informationen om Lotta Viktorsson är alltså väldigt kortfattad i rapporten kring Sjukhusaffären.

Driftcellsinstruktion från KPML(r). Alla politiska åsikter på arbetsplatsen som inte är r-ara ska alltså kartläggas.

Det bör påpekas att r-arna på 80- och 90-talet ofta använde ordet ”åsiktsregistrering” när de talade om vad Säpo sysslat med mot dem. Vad som sällan framkommer är att r-arna själva hade en driftcellsinstruktion som gick ut på att kartlägga alla anställdas politiska åsikter.

Det är alltså detta jag har i bakhuvudet när jag konstaterar att Lotta Wiktorsson, från sommarstugan i centrala Visby klivit upp på barrikaderna igen.

Den 5 september i år infördes debattartikeln ”Slut upp bakom Margot” i Gotlands Allehanda och Helagotland.se. Här skriver ”Charlotte Wiktorsson Medlem i Aktionsgruppen Nej till Nato” om ”krigsövningen Aurora, som drabbar Gotland” där ”marinkårssoldater från USA invaderar ön”. Wiktorsson spekulerar i om amerikanarna kan ha med sig kärnvapen. Inga garantier har ju kunnat ges, får vi veta. Hultqvist haltar, men Margot vet vad hon snackar om. Typ.

Den 11 september kom en artikel om den planerade manifestationen där Sten Sandberg och Charlotte Wiktorsson intervjuas. I artikeln ”De förbereder manifestationen” av journalisten David Skoog får vi veta att Aktionsgruppen mot Nato på Gotland ingår i ett sk nätverk där även Miljöpartiet och Kvinnofronten ingår.

”Olof Palme arbetade för att Östersjön skulle bli ett fredens hav, och till östersjön och Gotland kommer nu krigsspelet Aurora”, citeras Charlotte Wiktorsson från Aktionsgruppen mot Nato på Gotland av David Skoog.

Visst är det spännande att se sambanden och utvecklingen. Charlotte Wiktorsson går således från Marx-Engelshuset i Göteborg till lördagens barrikader i Almedalen i Visby. För Margot. Mot svenskt försvar. Kalla kriget är i högsta grad levande.

Fotnot: Det bör noteras att PFLP fortfarande än i dag klassas som en terroristorganisation. Sedan murens fall och Sovjetunionens sammanbrott har organisationen dock förlorat sin plats på den internationella scenen. På Gaza hade de för ett par år sedan bara 4 procent av rösterna. Läs mer här.

Fotnot 2: SR Gotland har under dagen uppdaterat sin information om vilka som ska vara med i demonstrationen i Visby på lördag. Nu kan man läsa vilka fler organisationer som är med.

”Förutom Aktionsgruppen mot NATO ingår även Miljöpartiet, Feministiskt Initiativ, Vänsterpartiet, Kommunistiska partiet, Kvinnofronten och Ekobyn Suderbys”, står det att läsa.

Jamen, nu känner jag mig helt tillbaka i kalla kriget. Kommunistiska Partiet är ju Lotta Wiktorssons gamla parti, som hette KFML(r) när det begav sig.

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Gotland, Japanska Röda Armén, Kalla kriget, KPML(r), Rote Armeefraktion (RAF), Säkerhetstjänstkommissionen, Säpo, Sjukhusspionaffären, Sverige, tidsanda. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Lotta Wiktorsson – från Sjukhusaffären till Aurora 17

 1. Johan Tengroth skriver:

  Tror knappast att jag pratAr i nattmössan om jag påstår att brott och oegentligheter inom vänstern inte granskas lika hårt som de inom högern. Västtyska ambassaden 1975 och Kröcherligan några år senare är exempel på händelsekomplex där alla kort inte lagts på bordet.
  Fö på Palmes tid hade Sverige 120 stridsvagnar och 70 artilleripjäser på Gotland.

 2. Anders Brogren skriver:

  Tack för avslöjandet! Jätteintressant! Kanske hon numera används av Putins ”troll”.

 3. Thomas Åkerblad skriver:

  (r)änderna går aldrig ur? Tack för den genomlysningen! Adam Cwejman hade en utmärkt ledare i GP på samma tema http://www.gp.se/ledare/cwejman-fredsr%C3%B6relsen-%C3%A4r-putinsregimens-svenska-gren-1.4621600

Kommentarsfältet är stängt.