Göring-skrubborna och Hitler-soppan

Vet du vad en Göring-skrubba är för något? Eller en Hitler-soppa? Antagligen inte. Begreppen är väldigt okända. Du kommer inte att hitta något om du söker på nätet. Jag har nämligen försökt. Men jag vet att begreppen har existerat. Jag gissar att begreppen utgick ur det gängse språkbruket då de inte längre anses som comme-il-faut.

Hitler-soppan eller Hitler-Suppe har jag undrat över länge.

1954 hade min mamma fått anställning som hembiträde hos ett känt skådespelarpar i Danderyd. Frun i huset hade precis haft en tysk barnflicka, som lagat en så god soppa. Den kända skådespelerskan undrade nu om min tjugoåriga mamma, som också kom från Tyskland, kunde laga Hitler-soppa hon också. Det kunde inte min mamma. Hon visste inte ens vad Hitler-soppa var för något.

Mat hade min mamma lärt sig laga då hon som 16-åring fick en svensk kokbok i handen när hon fick arbete hos Maiken Persson i Bromma. Året innan hade mamma kommit som flykting till Sverige i en roddbåt. Kokboken måste ha blivit ett av många sätt att lära sig svenska språket.

När Hitler-soppan kommit på tal i dag skrattar mamma till. Hon har undrat länge vad det var för något. Jag har gissat på något vegetariskt, spartanskt och enkelt. Det var väl lite av en image för han med mustaschen att det skulle vara så. Och så var det ju krig.

Patriotiska uppmaningar från brittiska staten.

Brittisk propagandaaffisch under andra världskriget.

Nyligen var jag i London och botaniserade i andra världskriget. På Bletchley Park och Imperial War Museum fick jag se många krigsaffischer som handlade om mat.

Till följd av kriget och ransoneringen kom brittiska mat-departementet med ständiga uppmaningar att odla själv, att äta vegetariskt ty det var så hälsosamt samt att man inte skulle slösa och slänga mat.

Propaganda riktades även till små barn. Doctor Carrot skulle få barn att med glädje äta kokta morötter. ”Victory is in the kitchen” löd en annan propaganda-affisch. Kända kockar togs in för att ge tips om hur man lyckas i köket trots livsmedelsbrist.

 

Min uppfattning om den vegetariskt spartanska ”man tager vad man haver”-Hitlersoppan stärktes ytterligare. Tyska mat-departemetet måste ha agerat ungefär som dess brittiska motsvarighet.

Barn skulle med glädje sätta i sig kokta morötter.

2017 var året då Hitler-soppans gåta löstes. För någon vecka sedan arrangerade vi en kulturdag i Köpenhamn. Vid bordet på Hansens Gamle Familiehave utbytte vi många historiska erfarenheter. Då vi befann oss i stadsdelen Frederiksberg fick höra historien om Göring-skrubborna.

Min eminente bordskavaljer, med tyska rötter, löste Hitler-soppans gåta.

Det måste vara Eintopf! sa Peter.

Mycket riktigt. På tyska Wikipedia låg hela förklaringen. Eintopf kommer främst från de nordtyska bondeköken och är egentligen ett långkok över öppen eld på ingredienser man råkar ha. Vegetariskt eller med kött alltså. Långkok-soppan eller långkok-grytan som ännu inte fått sitt namn introducerades inom tyska armén på 1870-talet. Under första världskriget, då Hitler ju som bekant var soldat, kallades fältköken både Erbsendroschke (ärtdroska) och Gulaschkanone (Gulasch-kanon).

Men ordet Eintopf fanns ännu inte. Duden tar upp det i språkbruket 1934, wiki hänvisar också till en annan källa om 1933. Oavsett är det nationalsocialisterna som populariserar och ideologiserar den lantliga soppan. Bondelivet sågs ju som som något fint och att komma tillbaka till sina rötter (folkgemenskapen).

1934 införs dessutom Eintopfsonntag eller Offersöndagen (Opfersonntag) där befolkningen av Hitler och Goebbels uppmanades att varje söndag äta en enkel måltid och skänka de överblivna pengar till Winterhilfswerk des Deutschen Volkes (Vinterhjälpen för fattiga tyskar).

Hur var det nu med Göring-skrubban då? Jo, eftersom vi satt och dinerade i stadsdelen Frederiksberg fick jag höra om denna ty Hermann Görings Göring-skrubba kommer härifrån. Historien går inte heller att hitta på nätet och jag förstår varför.

Just för att den är så otrolig lät jag göra en undersökning på Twitter. Vad tror ni att Göringskrubba är för något? undrade jag.

 1. fiskefilet utan remoulade
 2. ett dubbelvikt wienerbröd
 3. en skurborste

Gissa vad som vann? En skurborste, tätt följd av fiskefilet utan remoulade. Det är rätt intressant att alla valde något som var spartanskt eller mindre smickrande. Få trodde att det var en sötsak. Men det är det.

Göring-skrubban uppfanns nämligen inte under ockupationsåren av Danmark utan under mellankrigstiden då Hermann Göring glassade runt i en lyxyacht längs den danska kusten.

Exakt vilket år det var vet jag inte, men jag hittade en artikel här om att han reste runt med Carin II som generalfältmarskalk 1938. Oavsett hade Göring inte ägnat allt tid åt åt att vara på sjön. Han provade landbacken också och hamnade i Frederiksberg där han gick på teater eller vad det nu var.

Under vistelsen i Frederiksberg hann generalfältmarskalken med några danska wienerbröd, som han blev så förtjust i att hans chaufför i princip var dag skickades till konditoriet i huvudstaden för att införskaffa precis just den här sortens dubbelvikta wienerbröd. Då Göring befann sig på sjön fick leveranserna öknamnet ”Göring-skrubbor”.

Som av en händelse verkar alltså både Hitler-soppan och Göring-skrubborna ha försvunnit ur språkbruket. Hitler-soppan var väl ett minne för alla de som tvingats äta patriotiskt på söndagarna. Konditoriet på Frederiksberg slutade gissningsvis använda begreppet Göring-skrubbor den 9 april 1940. Tror jag. Historien om Göring-skrubborna ska enligt uppgift finnas i Björn Fontanders Flykten över Kölen, som jag dock ej hunnit läsa än.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Danmark, ej und/säk men intressant ändå, Tyskland. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Göring-skrubborna och Hitler-soppan

 1. Anders Brogren skriver:

  Min mamma, som bodde i Tyskland 1936, berättade ofta om att man serverade Eintopf på söndagarna.

  • Lena Breitner skriver:

   Tänk att äntligen ha fått ett svar på gåtan. Så enkelt var det. Mamma talar ofta om all kål, selleri och morötter som mormor hade i sopporna.

Kommentarsfältet är stängt.