Ärtor och agenter: Gunnar Ekberg i museimonter

Sorterade bland mina bilder och upptäckte en bild från 2014 på Gunnar Ekbergs ransoneringskort från andra världskriget. Jag minns varför jag fotograferade av ransoneringskortet. Vi skulle precis lämna iväg det till Ystads militärmuseum, som skulle sätta upp en utställning om andra världskriget och beredskapstiden och tänkte det var bäst att dokumentera den historiska handlingen. Tydligen har vi inte fått tillbaka ransoneringskortet. Utställningen pågår alltså fortfarande!

I samband med utställningen bjöds Gunnar Ekberg också in för att hålla föredrag om sin tid inom svenska militära underrättelsetjänsten. Under temat ”Ärtor & agenter” hölls två föredrag hösten 2014. Det blev artiklar i Ystads Allehanda varav en här (betala 1 krona så får ni läsa den om ni ej är prenumeranter) samt en artikel i Lokaltidningen.

GunnarPaMuseum

Ransoneringskort för bebisen Gunnar Ekberg, som naturligtvis inte gjort namnteckningen.

Ransoneringskortet utställt av Malmö stads kristidsnämnd är en fantastiskt handling. Ransonering skedde under andra världskriget och ända fram till 1950, enligt vad jag hittar på nätet. Notera att Gunnar Ekberg föddes 4 januari 1945 och att det finns en prydlig namnteckning för ”Gunnar Ekberg” på ransoneringskortet. Antingen var Gunnar Ekberg en särdeles begåvad bebis som kunde skriva redan i barnvagnen – eller så var Malmö stads kristidsnämnd inte så kitsliga med namnförfalskningar om de var utfärdade av småbarnsföräldrar!

Baksidan på bebisen Gunnar Ekbergs ransoneringskort.

Jag kan inte se när kupongerna hämtats ut men handlingen är först utställd på adressen Krokviksgatan 1 på Gullvik. Det var alltså där Gunnar Ekberg tillbringade sin första tid som bebis och han minns hur det susade i träden när han låg i barnvagnen. Flytten gick sedan till Kronborgsvägen 20a (vid Pildammsparken), vilket alltså bör ha skett före fem års ålder.

Ystads militärmuseum är just nu stängt, men öppnar till midsommar. Det går dock att få visningar för bokade grupper, mer info här. Det är ett litet trevligt och charmigt museum där den stora attraktionen är den stora Dragontavlan.

 

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i andra väldskriget, Gunnar Ekberg, Kalla kriget, museum, Sverige. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Ärtor och agenter: Gunnar Ekberg i museimonter

 1. ericr45 skriver:

  Minns när man som liten knallhatt var med mina föräldrar i speceributiken och handlade. ”Klippa kupong” var mycket viktigt! Det minns jag..
  Hittade i dagarna mina egna kuponger från bensinransoneringen på 70-talet.
  Blev tilldelad runt 200 liter bensinfördelade på 2 kupongblad.
  Någon bloggare skrev i ämnet för räät länge sedan och konstaterade lätt förvånad att allt var tydligen väl förberett hos myndigheterna. Det gällde ju att ”sätta åt” medborgarna.
  Fanns också några bilder på ransoneringskuponger under 1900-talet om hur raden ”missbruk medför straffpåföljd” skrevs med allt större font och tilldelades en alltmer framträdande plats under seklets lopp..

Kommentarsfältet är stängt.