Från rattfylla till mord, fallet Lutz Eigendorf

För ett par år sedan skrev jag inlägg om DDR:s främste fotbollsspelare Lutz Eigendorf, som den 20 mars 1979 hoppade av till väst. Stasichefen Erich Mielke blev inte arg. Han blev rosenrasande. Mielke var fotbollstokig. BFC Dynamo var Stasis och ”hans” lag. Att Eigendorf därtill, till skillnad från alla andra som hoppade av, uttalade sig om situationen i DDR i negativa tecken i media var spiken i kistan.

Eigendorfs Stasiakt visar att han och hans familj kom att punktmarkeras av 71 Stasiagenter. Han fick ofta sitta på avbytarbänken. Orsak: Stasi knäckte honom psykiskt.

Jag botaniserar i SVD:s historiska arkiv. Jag får fyra träffar. Två handlar om sport. I april 1982 får Eigendorf sitta på avbytarbänken när FC Kaiserslautern möter IFK Göteborg i UEFA-cupen. SVT direktsänder. Vid returmatchen samma månad får Eigendorf börja på plan som nummer 13.

De två andra träffarna intresserar mig mer. Efter spel i FC Kaiserslautern bytte Lutz Eigendorf till Eintracht Braunschweig, som han tillhörde när han i mars 1983 slutade sitt liv.

Den 14 mars 1983 berättar SVD att Hasse Borg, som spelar i Eintracht Braunschweig, tillsammans med lagkamraterna ska spela en välgörenhetsmatch för Lutz Eigendorfs 21-åriga änka och den fyra veckor gamla sonen. Då Eigendorf visat sig ha alkohol i blodet vid dödskraschen betalas nämligen inga försäkringspengar ut.

Det är en kort notis som inte berättar allt. Omgivningen var förvånad. Förutom att Lutz Eigendorf inte brukade dricka särskilt mycket, och inte så redlöst full som proverna visade, så hade hans kamrater på puben den där kvällen inte sett honom dricka särskilt mycket. Det var saker som inte stämde.

I augusti 1990 var tonläget helt annat i SvD. Rubriken ”Nya avslöjanden om Stasis mord” säger allt. Det som sett ut som en fylleolycka behandlades nu som mord utfört av en fruktad diktaturs fruktade säkerhetstjänst.

Muren hade alltså fallit och trots att Stasiarkivet ännu inte öppnats, det öppnades formellt den 29 december 1991, kunde Die Welt redan rapportera om tre mord som Stasi utfört. Det handlade om Werner Weinhold, Michael Gartenschläger och Lutz Eigendorf. 

Weinhold hade flytt över gränsen och under flykten dödat gränsvakter. Stasi lät avrätta honom som en hämndaktion.

Gartenschläger hade avslöjat att DDR byggt upp självskjutande vapen, som utlöstes med snubbeltråd och fotoceller längs med DDR-gränsen. Information som var viktig för flyktingar att känna till. Gartenschläger hade köpts ut av Väst och lurades av Stasi till gränsen, där en  mordpatrull likviderade honom. Die Welt namngav namnen på den som ingick i mordpatrullen.

Mordet på Lutz Eigendorf uppges ha varit det mest raffinerande. Han ska ha förgiftats innan bilfärden och i omtöcknat tillstånd kört ihjäl sig.

Då misstänktes rattfylleri, i dag vet man bättre, refererar SvD ur Die Welt.

Die Welt vet att berätta att flera handskrivna dokument med order om att mörda Lutz Eigendorf hade återfunnits.

Vill du läsa mer om fallet Lutz Eigendorf, läs gärna mitt inlägg från 2011 där jag bland annat redogör för journalisten Heribert Schwans kartläggning av fallet och hans dokumentär Tod dem Verrätter (2000). Inlägget berättar också om den fotbolls- och hockeytokige Stasichefen med lite boktips.

Här är ytterligare ett inlägg, med länk vidare till digitaliserade DDR-tidningar.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i BStU, DDR, idrott, mord, Sport, Stasi, Tyskland. Bokmärk permalänken.