Dödskyssen och aftonskon med stilettkniv – spionutställning i Paris

Guerres secrètes. Hemliga krig. Det är namnet på en utställning om spioner och hemliga agenter på Armémuseum i Paris, Musée de l’Armée.

Jag har inte själv varit och sett utställningen, men har läst om den, bland annat i den engelska broschyren utgiven av Musée de l’Armée, länk här: spionparis. Av information jag tagit del av har den franska underrättelsetjänsten DGSE varit med och tagit fram utställningen. Här berättas om hur underrättelsevärlden är (ganska tråkig läsandes vid skrivbord, ganska långt från James Bond).

För prylnissarna finns mycket att se. Nästan 400 föremål utlovas enligt Reuters. Bland de föremål som finns att titta på finns flera föremål från andra världskriget, till exempel nazitysklands kodmaskin Enigma och pistolen man skulle skjuta Hitler med. Eller möjligtvis en av många som det var tänkt att skjuta Hitler med. Som bekant planerades flera attentatsförsök men Hitler förekom ju alla genom att till slut fixa till det själv den 30 april 1945. Motståndskampen genom brittiska SOE, Special Operations Executive, tas också upp i utställningen.

Bland kalla krigs-prylarna noterar jag att ”The kiss of death”, dödskyssen, i form av ett läppstift med en pistol inuti finns med. Den är signerad brittiska MI6. En giftpenna från KGB, en ukrainsk giftpistol samt en amerikansk aftonsko med stilettkniv i sulan.

Utställningen, som berör modern historia och slutar 1991, pågår till och med den 29 januari 2017. Mer info här.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i FRAnkrike, spionage allmänt. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Dödskyssen och aftonskon med stilettkniv – spionutställning i Paris

  1. ericr45 skriver:

    Stasi/MfS i Berlin har också en del intressanta ting att visa..
    Rekonnenderas!
    Huruvida f statsminister Ingvar Carlsson (”Vi har mycket att lära av DDR”) besökt MfS högkvarter inom eller utom tjänsten låter jag vara osagt..

Kommentarsfältet är stängt.