SvD-arkivet: Sten Andersson mötte Blekingegadeligans man i FN

saima-sten-andersson1

SvD 30 september 1989. Utrikesminister Sten Andersson har haft möte med en terrormisstänkt PFLP-ledare i FN i NY.

Nästa lästips i SvD-arkivet handlar om danska Blekingegadeligan. Den marxistiska hemliga cell som genomförde brutala rån i Danmark för att stödja terroristorganisationen PFLP och den palestinska kampen. De planerade också att kidnappa miljardärsarvingen Jörn Rausing på 1980-talet.

Kort och gott kan man säga att det viktigaste som finns i böckerna om Blekingegadeligan faktiskt redan redogjordes för i SvD under den långa rättsprocessen mot ligan 1989 till 1991. Fast du ska alltså inte söka på Blekingegadeligan, eftersom det blev ett begrepp långt senare. Bra ingång för att börja surfa runt på ämnet är ”Jörn Rausing”, eftersom kidnappningsplanerna på honom blev mycket omskrivna i Sverige.

Andra sökningar kan göras på ”Fahoum” eller ”Marwan Fahoum”. Den 2/11 1990 berättar SvD att Marwan Fahoum, som företräder terroristorganisationens militära avdelning, är misstänkt för att medverkan till förberedelserna av kidnappningen av Rausing.

(Den som läser böckerna om Blekingegadeligan får däremot veta att det är han som är beställaren av en kidnappning av en rik person som man ska få 25 miljoner dollar för, och här ges också ett aber – man vet faktiskt inte om kidnappningen har ägt rum och om parterna gjort upp i godo)

Blekingegadeligans bravader och åtalet som väcktes mot ”en framstående PFLP-medlem Marwan el Fahoume” (sic!) redogörs för i en utförlig artikel 8/11 1990. Här nämns också inbrottet i vapenförrådet i Flen och planerna på inbrott på sydsvenska polisstationer. Ja, typ allt det som Peter Övig Knudsen ska berätta om i sina böcker 2009. Inte så mycket nytt under solen alltså.

Den riktiga rariteten i arkivet är dock en artikel från den 30/9 1989. Den svenska utrikesministern Sten Anderssons nuna slås upp stort och rubriken är ”Danska säpo vill förhöra toppnamn i PLO”.

Det här är inledningen av att Blekingegadeligan-affären rullas upp. Den 3 november 1988 har ligans sista rån genomförts där en polisman dödas. Danska PET, som enligt danska kommissioner haft övervakning på PFLP-folk i Danmark sedan 1970, och där min bedömning är att svenska Säpo haft motsvarande sedan åtminstone 1972, har nu ett intensivt arbete. Ligan ska kort och gott gripas, kartläggas och dömas. De första fyra personerna i ligan grips på våren 1989 då också en av ligamedlemmarna råkar ut för en svår bilolycka, vilket leder polisen till täcklägenheten på Blekingegade. Kopplingarna till inbrottet i Flen m m står klara då man hittar svenska vapen i lägenheten. Den 10 augusti 1989 anhålls den sista av de sju kärnmedlemmarna i Blekingegadeligan, Bo Weimann.

Det är alltså mitt i allt detta som den svenske utrikesministern Sten Andersson hängs ut, därför att han åkt till FN och haft möte med PLO. Där har han träffat PLP-ledamoten Mohammed Taissyr Kubaa, som därtill råkar sitta i terroristorganisationen PFLP:s centralkommitté.

Taissyr Kubaa pekas i SvD ut som förbindelselänken mellan PFLP och den liga som planerat att kidnappa Jörn Rausing. Hans namn förekom i dokumenten som hittades i ligans täcklägenhet på Blekingegade. SvD har också talat med åklagaren, Ole Weikop, som förklarat att det med all önskvärd tydlighet framkommit att PFLP deltagit i kidnappningsplanerna på Rausing. 

SvD har ej fått tag på Sten Andersson för en kommentar, med den danske ministern Uffe Elleman-Jensen uppger sig ”vara störd” över att ha suttit i FN mittemot en person som är terrormisstänkt för brott i Danmark. För er som vill veta mer om palestiniern rekommenderar jag Blekingegadekommissionens Bind 6 sid 118ff, länk även här. Det finns olika stavningar, se även Tayseer Kubaa, Taysir Quba etc. Kubaa lovade alltså att han ville komma till Köpenhamn och bli hörd, men dök aldrig upp. Se även denna.

Ur SvD 30/9 1989. De som åsyftas är Marwan el Fahoum och hans hustru Saima Jönsson, som 1988

Ur SvD 30/9 1989. De som åsyftas är Marwan el Fahoum och hans hustru Saima Jönsson. Den senare hade i augusti 1988 ställt upp med namn och bild i Expressen och Aftonbladet och kommenterat Säpodokument om hennes PFLP-kopplingar.

Den som egentligen skulle visa sig ha varit Blekingegadeligans kidnappningsbeställare var alltså Marwan el Fahoum, som också satt i PFLP:s centralkommitté och som sedan 1976 var gift med en svensk läkare i Lund. Och det är ju faktiskt just precis det som nämns i SvD:s artikeln från 1989! En PFLP-man som ”är gift med en svensk läkare i södra Sverige” står det.

Marwan el Fahoums hustru 1976-1992 heter Saima Jönsson och var folkbokförd i Lund. Ungefär ett år tidigare har Expressen och Aftonbladet fått ut tidigare hemligstämplade dokument från justitiedepartementet som rörde svenskars terrorkopplingar. Delar ur Saima Jönssons personakt offentliggjordes och hon ställde upp med namn och bild och förklarade sig helt oskyldig. Några terrorister kände hon inte, däremot människor från befrielserörelser. Om just dessa avslöjanden kan du läsa i SvD här är läkaren anonymiserad och här nämns Saima Jönsson vid namn (sökmotorn tar ej namnet pga avstavning)

Sammantaget kan jag säga att SvD:s terroristbevakning i Blekingegadefrågan är enormt faktarik och stämmer väldigt väl med de kunskaper vi har i dag om ligan. Ett mycket bra betyg alltså. Inte minst är helsidan den 21 augusti 1989 en riktig godbit där Ebbe Carlsson får förklara en hel del kring Sjukhusaffären, och där fd chefen inom Säpo Olof Frånstedt så här i efterhand kan konstateras ha gjort mycket för att förvirra den svenska befolkningen. Hans agg efter att i all hast ha fått lämnat Säpo skiner igenom hans uttalande. Min klara uppfattning är att han inte heller hade förmåga att förstå den tidens terroristnätverk och terroristhot. Hans mycket ensidiga kommentarer visar med all tydlighet på detta.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Blekingegadeligan, Bo Weimann, Danmark, Journalistik, PFLP, Saima Jönsson, Sverige, terrorism. Bokmärk permalänken.