Saima Jönsson – inflätad på Skansen

SvD:s tidningsarkiv blir bara roligare och roligare ju mer man söker. Provade att söka på Marwan el Fahoum och fick lite träffar på rättegången mot Blekingegadeligan 1990. Man kan enkelt säga att mycket av det som beskrivs i Peter Övig Knudsens böcker var redan offentligt i samband med rättegången i Danmark mot ligan. Inte mycket nytt under solen alltså.

Marwan el Fahoum var gift med den Malmöfödde Lundabon Saima Jönsson 1976-92, alltså under många av de ”onda åren” av hans verksamhetsperiod. Hon var läkare som jobbade i Sverige och uppger sig även ha jobbat i Mellanösterns flyktingläger under den här perioden. Hon förekommer med namn i utredningen om mordet på den avhoppade PFLP-mannen Michel Moukarbal i Paris, perifert i Sjukhusaffären i Göteborg via det sk Tjörnärendet m m.

Saima Jönsson har av outgrundlig anledning maskats till oigenkännlighet av professor Ulf Bjereld i Säkerhetstjänstkommissionens rapport SOU 2002:95.

Vill du läsa vad Ulf Bjereld skriver om Saima Jönsson måste du slå på ”Sjuksköterskan J.S.”, vilket ju är en intressant ”omskrivning” av en läkare och egenföretagare i vårdbranschen! Se sid 53f, länk här. 

I dagarna är det 44 år sedan min man Gunnar Ekberg, som infiltrerade terroristorganisationen PFLP, gick med ett kurirbrev från ledaren Wadie Haddad till Saima Jönsson. 

Händelsen beskrivs i hans memoarer De ska ju ändå dö – tio år i svensk underrättelsetjänst (Fischer & co). Wadie Haddad beskriver Jönsson som en viktig och hemlig medarbetare till PFLP.

Exakt datum för överlämning av det hemliga kurirbrevet vid Flygbåtarna i Malmö finns inte i Ekbergs bok, men han anlände till Beirut 28 oktober 1972 och gavs kontaktinformation till Saima Jönsson av Wadie Haddad den 31 oktober. Efter att ha landat på Kastrup och låtit en skicklig polisfotograf i Malmö fotografera av brevet återvände Ekberg till Göteborg efter en helg med gåsamiddag. Det betyder att brevet överlämnades första eller andra veckan i november, senast 12 november.

När Saima Jönsson 1988 konfronteras av Expressen, Aftonbladet och Sydsvenskan om hemliga Säpodokument om henne säger hon att hon inte kan minnas Wadie Haddad. Intressant med tanke på att hon vid konfrontationstillfället var gift med en man som satt i politbyrån på den terroristorganisation som Wadie Haddad tillsammans med George Habash hade skapat!

När ni nu har denna bakgrund dyker vi ner i SvD:s nyhetsarkiv. Vad finns om Saima Jönsson? Jag får tre träffar på det som jag uppfattar måste röra henne. 1965 ger SvD en utförlig lista på de som tagits in på anatomin runt om i Sverige. Gissar att det räknas som att komma in på läkarlinjen. Hon tas in i Lund i alla fall, vilket stämmer överens med aktuell person.

De två andra träffarna gäller en 20-årig Saima Jönsson från Malmö 1963. Under rubriken ”Inflätad på Skansen” lanseras hon som årets fröken Skansen i blonda flätor. Hon uppges studera pedagogik och sociologi i Lund men ska nu tillbringa sommaren bland vargarna och vara turistvärdinna. Nästa artikel är med stor bild där Evert Taube på pingstafton kröner den med flätor försedda Malmöflickan, som uppges ha goda språkkunskaper, vänligt sätt och gott omdöme. Och så hennes leende förstås. Nu kallas hon barnpsykolog.

Kan det ha funnits mer än en Saima Jönsson som var 20 år 1963 från Malmö? Jag betvivlar. På 60-talet turistvärdinna med flätor. På 70-talet stod det klart att hon hade väl utvecklade kontakter med terroristorganisationen PFLP. Som det kan gå.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.