Nazisten och Malmöbon Yngve Nordborg i Expressen

I dagens Expressen finns ett special om nazisterna i Malmö under och strax efter andra världskriget. Min man Gunnar Ekberg är med och ger glimtar från vår stadsvandring Det hemliga Malmö. I tidningen berättar han om vad som hände i Öresundshuset under andra världskriget. Expressen har dessutom dragit fram dokument från C-byrån som rapporterar om tyskarnas uppköp av fastigheter på strategiska platser.

I tidningen men också en i en tv-intervju berättar Gunnar Ekberg om mötet med operasångaren nazisten och Malmöbon Yngve Nordborg, som ska ha stridit i Waffen-SS, agerat som korrespondent och påstår sig ha varit i Hitlers bunker under slutstriden. Gunnar Ekberg mötte Yngve Nordborg av en tillfällighet. Han råkade jobba som tecknarelev på en reklambyrå där fotografen Sture Johannesson också jobbade. Senare skulle Johannesson bli känd för bilden av sin haschflicka och jag har själv stått på en utställning på Konsthallen i Lund där Sture Johannesson nästintill tårögd talade om hur fin Ulrike Meinhoff var. Men vid den här tiden, i början på 60-talet klappade Sture Johannessons hjärta uppenbarligen för en annan ideologi. En dag på lunchen sa Sture Johannesson till Gunnar Ekberg att ”kom med så ska du få träffa en riktig hjälte”.

Mer om detta kan ni få höra om i videon här.

Ni har också länk till våra stadsvandringar här.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Argentina, Malmö, nazism, Sverige, Sydamerika. Bokmärk permalänken.