Christoph Andersson har gjort det Växjö stift borde ha gjort

Växjö stift höll en stor och ambitiös Stasi-konferens i november 2013. Svante Winqvist, Gunnar Ekberg och jag var där och lyssnade på föredrag och pejlade in stämningen.

En av föredragshållarna var journalisten Christoph Andersson. Han tycker uppenbarligen att Växjö stift borde ha gått vidare med den information som lades fram på konferensen. Det gjorde de inte. Nu har Christoph Andersson gjort deras jobb. Han har hittat fyra IM med kodnamn Doktorn, Ingolf, Hiller och Orion, vars uppdrag går ut på att rapportera om Växjö stift eller andra vänstift i väst skulle börja stödja regimkritiker i DDR. Så här blev artikeln i tidningen Dagen.

De aktuella agenterna var
IM ”Hiller” alias Siegfried Plath, präst värvad av Stasi 1960 och verksam som superintendent vid Greifswalds stift.
IM ”Orion” var den östtyske biskopen Horst Gienke i Greifswald.
– Bakom IM ”Ingolf” döljer sig Christoph Ehricht, en präst var en av föredragshållarna på symposiet i Växjö 2013.
IM ”Doktorn” ska enligt Christoph Andersson vara stiftssekreteraren i Greifswald, Hans-Martin Harder.

Utöver detta nämns också Aleksander Radler, IM ”Thomas”

Läs artikeln!

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DDR, Stasi, Svenska kyrkan, Sverige. Bokmärk permalänken.