Varför vet svenskar inte var Danmark ligger geografiskt?

Jag ska möjligen göra ett några udda inlägg på min blogg, som vanligtvis handlar om underrättelse- och säkerhetstjänsternas historia. Men geografi eller snarare geografikunskaper visar sig vara ett högst relevant ämne för att förklara svenskens oförståelse och okunskaper kring sitt närområde.

Svensken var till exempel under kalla kriget många gånger helt oförstående till vår tillhörighet till Nato. I synnerhet i vissa ”så kallade journalistkretsar” var uppgivenheten enorm över samarbeten mellan Sverige och Nato, vilket bland annat märks på formuleringar från Peter Bratt och Jan Guillou i samband med IB-affären. Efter murens fall har den där hemliga alliansen Sverige-Nato blivit avslöjad så många gånger att grisen Särimner borde bli avundsjuk.

Vad är det som gör det så svårt för svensken att förstå vår tillhörighet som är så självklar? En aspekt som jag aldrig tidigare hört påpekas handlar faktiskt om geografi, eller snarare, geografikunskaper.

Sitter verkligen Danmarks regering i söder?

Sitter Danmarks regering i söder?

För några månader sedan fann jag en debattartikel i Dagens samhälle där en Rola Brentlin skrev ett inlägg om Danmark där formuleringen ”regeringen i vårt södra grannland” angavs. Det fanns ingen tvivel om att det var den danska man syftade på.

Om det var Dagens Samhälles eller Rola Brentlin som satt ingressen är egalt. Båda är stationerade i Stockholm och det kan vara en orsak till att man inte vet var den danska regeringen sitter.

Om det är någon som undrar så sitter den danska regeringen faktiskt väst-nord-väst om Malmö, där jag bor. Söder om Sverige ligger däremot Tyskland och Polen.

Är då Rola Bentlin och Dagens Samhälle ensamma om att felaktigt kalla Danmark vårt södra grannland och att påstå att regeringen sitter i söder? Absolut inte. Här har ni en centerpartist från Oxelösund som heter Bo Höglander, som 2014 i Laholms tidning skrev en insändare om ”vårt södra grannland” Danmark. Han uppges vara journalist, och expert på upphandling. Däremot har denne man inte koll på geografin.

Grannland i söder? Daniel Swedin menar alltså Danmark!

Grannland i söder? Daniel Swedin menar alltså Danmark!

Ledarskribenten Daniel Swedin på Aftonbladet skrev så sent som den 10 september om vårt grannland i söder – och menade Danmark! Att även han visade sig ha dålig geografikoll tycks ha passerat obemärkt förbi.

Den som letar efter exempel på där Danmark påstås ligga i söder (och där man syftar på landet Danmark, eller Köpenhamn specifikt) är väldigt många och det gemensamma draget är att att påståendena kommer från Stockholm eller Stockholmstrakten. Det finns undantag, och då från tre journalister från Malmö, Federico Rodriguez Moreno, Jeanette Thuresson och min gamle kollega Andreas Lovén, som till min förvåning i en debattartikel i Aftonbladet från 2009 påstår att Danmark ligger i söder.

Se absolut inte detta som en attack mot enskilda personer, för det är det inte. Jag har uppriktigt funderat över varför den felaktiga bilden finns om att Danmark ligger söderut och varför det finns en sådan skev bild av Danmark. Våra geografiböcker, hur vi rest på semester och alkoholpolitiken är en del av förklaringen.

När jag jobbade på Citytunneln i Malmö 1998-2000 så var det hett att tala om Öresundsregionen. Det var superdupernytt att faktiskt ens fundera på att ta fram kartor som både visade Danmark och Sverige. Tillsammans på samma uppslag alltså!

För er som minns tiden före Öresundsbron så var det ju många svenskar som åkte över till Helsingör för att tura och handla alkohol för det var så billigt och därför att man kunde gå i särskilda butiker mest hela tiden, långt bortom Systembolagets strikta öppettider. Här rådde annan syn på alkohol. Danmark var exotiskt och frigjort.

Resan till Danmark kunde också vara en del av en resa när man skulle köra vidare söderut bort till Medelhavet på semester. Danmark blev alltså en del av minnet om värme och sol söderut.

Danmark som ett land söderut blev alltså en mental upplevelse och inte en geografisk realitet.

Hur ser då den danska geografin ut i relation till Sverige? Ja, numera kan vem som helst ta hjälp av google maps och konstatera att den nordligaste utposten vid Skagen, om vi bortser från Fäörarna och Grönland, faktiskt ligger strax norr om Göteborg om man tittar på breddgrader.

Visserligen finns det en ö som heter Bornholm, som ligger söder om Blekinge, men om vi tittar på geografisk yta så ligger huvuddelen av Danmark väster om Oslo och den övervägande delen av Danmark ligger definitivt väster om Sverige.

Alla kartböcker har ju naturligtvis också påverkat oss negativt. Precis som Mikael Niemi så träffsäkert påpekade om storleken på svenska floder i Populärmusik från Vittula så har de svenska kartböckerna lurat oss i synen på vårt grannland Danmark. Vi har inte bildligt fått presenterat för oss hur verkligheten faktiskt ser och såg ut.

Danmark var ett Natoland under kalla kriget, liksom det är i dag. En attack på danska intressen, i synnerhet Själland, hade otvetydigt dragit in oss i kriget. På samma sätt som en attack på Skåne otvetydigt hade dragit in Natolandet Danmark i konflikten.

Detta begriper nog de flesta om man får sig hela kartan serverad. Det finns många som borde studera kartor, för att förstå verkligheten men också historia.

Danmark ligger väster om Sverige.

Danmark ligger i huvudsak väster om Sverige. Den danska regeringen sitter västnordväst om Malmö. Bornholm ligger däremot söder om Blekinge.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i alliansfrihet, Danmark, Journalistik, Nato. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Varför vet svenskar inte var Danmark ligger geografiskt?

 1. Bo Hogrelius skriver:

  Hur har du fått för dig att jag är från Oxelösund och journalist!!Skulle vara kul att få veta hur du fick in detta fel i din blogg?? vänligen Bo Högrelius fd sjukvårdsbiträde i Malmö numera pensionist i Farsta

  • Lena Breitner skriver:

   Förlåt. Jag har skrivit fel. Bo Höglander ska det vara. Har rättat. Han är från Oxelösund. Hade du klickat på länken hade du förstått misstaget.
   //Lena B

 2. Thomas Åkerblad skriver:

  Tänkte lägga till två saker som är intressanta i skånsk-svenskt-danskt sammanhang.
  För det första: På alla skisser/perspektiv/förslag till Öresundsbro som förekom på 1970-80 talen fanns det alltid inritat tjocka rör för export av dricksvatten till Danmark och Nordtyskland. I många beräkningar var det denna vattenexport som finansierade större delen av brobygget. Har dock inte klart för mig när rören försvann ur planerna. I Sverige hade vi ju då nyligen gjort Bolmen-tunneln och ansåg väl inte att det var någon större svårighet att bygga nya eller större tunnlar. Och vattenbehovet finns ju kvar. Senast när jag bodde på hotell i Hamburg satt det en skylt i duschen där man ombads att slå av vattnet när man tvålade in sig – lätt absurd uppmaning sett med svenska ögon.
  För det andra: Elsystem på järnvägen. I Sverige, Norge och Tyskland användes samma spänning och frekvens på elmatningen – vilket är naturligt eftersom dessa tre länder har vattenkraft och började elektrifieringen på 1910-20 talen. Systemen var då ”state of the art”. Danmark hade bara kolkraft och el (från denna) varför man använde ånglok och sedan diesellok i stället. När Danmark på 70-talet började fundera på att elektrifiera i alla fall vore det ju i så fall naturligt att man använde samma system som Tyskland och Sverige. MEN att bygga efter 50 år gamla principer var inte längre det optimala ur ekonomisk synvinkel. DESSUTOM sa tyska statsbanorna att man absolut inte tänkte elektrifiera norr om Hamburg (Schleswig-Holstein är ju tyskarnas Norrland). Och någon bro till Sverige fanns inte på agendan förrän långt senare. Så i avsaknad av gränspunkter köpte danskarna ett modernare och billigare system med högre frekvens och spänning som passade deras behov. När Öresundsbron i alla fall stod klar år 2000 och tyskarna elektrifierat upp till danska gränsen så satt danskarna med Svarte Petter på hand och fick spela buse med ett avvikande system.

 3. dolf (@dolf371) skriver:

  Fast du har väl fått väderstrecken lite fel i inlägget – ”så ligger huvuddelen av Danmark öster om Oslo och den övervägande delen av Danmark ligger definitivt öster om Sverige”, jag är på det hela taget geografisk alfabet, men till och med jag har klart för mig att när man tittar på kartan så är det vä(n)ster och (h)ö(ger)st som gäller.

  • Lena Breitner skriver:

   Tack kära korrekturläsare! Jag tyckte jag kollade alla väderstreck, men så icke!
   Känner du förresten till relationerna Stockholm och Prag? Vem ligger i ”Östeuropa”?

  • dolf (@dolf371) skriver:

   Spontant skulle jag väl svara att Prag ligger i Östeuropa, men jag känner vibbar av en kuggfråga … och som jag sa, jag är geografisk analfabet, vet bara att Prag ligger i Polen 🙂

  • dolf (@dolf371) skriver:

   Ha, visste väl det, det var en kuggfråga. Prag ligger väster om Stockholm.
   Men det är i alla fall öster om mig, så jag räknar härmed både Prag och Stockholm till Östeuropa.

  • dolf (@dolf371) skriver:

   Det sagt, när man talar om Östeuropa så är det väl inte en strikt geografisk benämning utan snarare än politisk, dvs. med ”Östeuropa” avses de länder som låg inom det forna kommunistblocket, och i det avseendet så ligger väl Prag definitivt i Östeuropa.

   Darned, upptäckte nu att jag bor ungefär 2 mil öster om Brandenburger Tor i Berlin (och åtskilliga fler mil norröver). Så Berlinmuren var alltså väster om mig.
   Du har ruinerat hela min världsbild. Får du inte dåligt samvete?

 4. Thomas Åkerblad skriver:

  Jag är arkitekt och utbildad på 70-talet på Chalmers i Göteborg. Kommer ihåg en föreläsning av den skånske arkitekten Peter Broberg som då skrivit boken ”Drömmen om Scantopia” – en bok om integreringen runt Öresund. Det var på den tiden när alla ville ha flygplats på Saltholm – inte så mycket för att det låg mitt i utan för att det var i utkanten av både länderna och ett områden som ingen egentligen brydde sig om.
  Nåväl, det jag bäst kommer ihåg av föreläsningen var hans tes: ”Det är otur för Danmark att Bornholm är så litet som det är”. Tanken bakom detta kryptiska uttalande var att Bornholm är så litet att det enkel kan placeras i en speciell ruta i Östersjön på en Danmarkskarta. Hade Bornholm varit större hade detta inte räckt utan kartografen hade blivit tvungen att också ta med en bit av den svenska kusten och då hade dansken begripit att han inte var ensam i världen utan att det även fanns grannländer. – En liten utvikning om vår uppfattning om grannländer.

Kommentarsfältet är stängt.