Amalienborgs hemliga tunnlar och motståndsrörelsens borrprojekt

Berlingske har publicerat en fullständigt (för mig i alla fall) bedårande artikel om Amelienborgs hemliga gångar och tunnlar. Jag hade inte en aning om att pelargången här egentligen dolt en hemlig gång från förrförra sekelskiftet.

1945 var det dags igen. Då jobbade utvalda personer ur danska motståndsrörelsen dygnet runt för att borra en tunnel för att kunna smuggla ut kungen vid händelse av om tyskarna ville ta honom. Men efter att en tysk hört ljud fick de börja jobba nattskift. 31 meter lång blev tunneln men den kom aldrig i bruk. Kungen provade den aldrig, eftersom han inte ”ville gå under jorden”.

Själv undrar jag om det inte var lite väl långsökt att bygga en tunnel för en så hypotetisk situation. Om tyskarna hade velat gripa kungen så hade det säkert funnits massor av tillfällen då man inte var i närheten av tunneln.

Läs artikeln!

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i andra väldskriget, Danmark. Bokmärk permalänken.