Wojtek som fångade en arabisk spion

Spioner, spioner, spioner. Om man som jag har spionglasögonen på så hittar man spionhistorier överallt. Ni har väl hört den där om Wojtek? Han som fångade en arabisk spion.

En av andra världskrigets berömda soldater är just menige Wojtek, vars namn på polska betyder ”glad krigare”. Wojtek var inte så gammal när han togs om hand av polska krigsfångar, som 1941 släppts från sibiriska fångläger. De polska soldaterna hade inte kunnat återvända till det ockuperade Polen, utan fick ta omvägen via Persien och Egypten för att ansluta sig till de allierade.

Wojtek var av syriskt ursprung och hittades i nuvarande Iran. Han följde med de polska soldaterna på deras långa resa till krigets Europa.

Wojtek var mycket omtyckt av soldaterna och till hans meriter hör att han i Mellanöstern hann med att fånga en arabisk spion. Wojtek tyckte nämligen väldigt mycket om att bada, och det var i badrummet som den arabiske spionen hade gömt sig när Wojtek smög in för att få plaska runt lite. Den arabiske spionen blev så rädd när han såg Wojtek att han gallskrek – och blev på så sätt avslöjad.

För att Wojtek skulle kunna följa med till Italien och strida för de allierade mönstrades han på i Egypten som menig. Hans uppdrag var att bära ammunition till soldaterna, ofta under eldgivning. Han ska ha deltagit i striderna vid Monte Cassino.

Efter kriget hamnade de polska soldaterna och Wojtek i ett krigsläger i Skottland, där han fick två öl och ett par cigaretter om dagen. De senare ska han inte ha rökt, utan ätit. Wojtek tyckte om att leka. Det finns många bilder på när han brottas med brittiska och polska soldater.

Wojteks polska kompisar hade det svårt, eftersom Polen var ockuperat av Sovjetunionen. De som återvände sändes till Sibirien igen eller avrättades (de hade ju haft Väst-kontakter). Andra polacker valde att utvandra till Nordamerika eller Australien. Men inte Wojtek. Det kommunistiska Polen ville ha hem honom, men han fick bli kvar i Skottland och avled 1963 i en ålder av 22 år. Hans sista år tillbringade han på Edinburgh Zoo. Han var nämligen en syriska brunbjörn.

Här en video med bilder. Här är en privat hemsida om Wojtek. Det har gjorts en dokumentär Wojtek, som ni hittar i delar här. Det har också skrivits böcker. Förra året kom Wojtek – Polish War Hero av Aileen Orr. Imperial War Museum har många fina bilder på Wojtek, länk här. Wojtek pryder sitt transportkompanis emblem, vilket du kan se här.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i andra väldskriget, Polen. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Wojtek som fångade en arabisk spion

  1. dolf (@dolf371) skriver:

    Har för mig att det förekommer en björn i en av Sven Hassels sista böcker, minns bestämt att det i alla fall var en på omslaget som stod upprätt tillsammans med soldaten Porta. Undrar om det fanns en koppling.
    Hoppas den hade ett bra liv, kollade lite snabbt, brunbjörnar brukar tydligen bli 20–30 år i det vilda, men blir ända upp till 40–50 i fångenskap. Man önskar ju att han hade fått några år till. Men det var väl tobaken …

    • Lena Breitner skriver:

      Jag har inte läst Sven Hassels böcker, men då Wojtek är ganska berömd kom gissningsvis inspirationen från verkligheten. Det framgår inte om han fick öl och tobak på Edinburghs zoo. Han kanske dog av livsstilssjukdomar. Eller av leda. Det var nog mera fart och fläng när han stred vid Monte Cassino.

Kommentarsfältet är stängt.