Romanov-släktens erbjudande och Putins prinsessfjäsk mot journalisten Anna von Bayern

Berlingske kunde i går berätta att Romanov-familjen fått ett erbjudande om att återvända hem till Ryssland. En speciell juridisk status och något av tsarfamiljens gamla slott i Sankt Petersburg var erbjudandet… från Sankt Petersburg.

Jag hade inte en aning om att en rysk prins bodde i Danmark, men tydligen är det så. Prins Dimitri Romanoff bor i Rungsted, som kanske är mest känd för att Karen Blixen-museet ligger där.

Prins Dimitri Romanoff är alltså en av tsarens arvtagare som fått det ryska erbjudandet, som kommer från Vladimir Petrov, regionråd i Leningradregionen.

Erbjudandet handlar inte om att återinföra monarkin, utan att ge släkten en juridisk särstatus samt ett av sina gamla slott tillbaka.

Enligt Berlingske, som läst Isvestija, ska Vladimir Petrov ha en idé om att tsarättlingarna genom att komma tillbaka ska överbrygga motsättningarna i landet. Rungsted-prinsen nobbar i alla fall erbjudandet med motiveringen att han inte ser det som seriöst.

Det kan tyckas underligt att tsarfamiljen erbjuds återkomma. Förra sommaren gav journalisten och prinsessan Anna von Bayern nycklar till förståelse av Ryssland i sitt program av Sommar i P1.

”Det förflutna är inte förflutet”, upprepades melodiskt genom programmet.

Anna von Bayern har träffat både Gorbatjov och Putin. Medan många i Sverige tror att Gorbatjov var en upplyst hjälte och snäll ledare som ville föra landet bortom kommunismen ger hon den rätta bilden. Redan under sitt maktinnehav var han en illa omtyckt ledare, som i efterhand gräms över att bli förknippad med Sovjetunionens fall.

Mötet med Putin är intressant. Naturligtvis är det Anna von Bayerns bild av det, men det är målande. Hon beskriver att hon försöker ställa politiska frågor till Putin.

Han talade ”bara i sin perfekta flytande KGB-tyska om hur synd han tyckte det var att det inte fanns några prinsessor kvar i Ryssland. Inte det minsta förflutet var det förflutna för honom”, säger hon ca 19 min in i programmet (lyssna gärna fr ca 17.30)

Jag ser det framför mig. Den uppenbart fåfänge Vladimir Putin verkar inte främst inrikta sig på att bli intervjuad av en journalist från en stor tysk dagstidning. Han ser en vacker kvinna, som dessutom är prinsessa. Vad tänkte han? Kanske så här:

Åh, tänk om vi skulle kunna ha sånt i Ryssland igen! Då skulle jag likt Napoleon I kunna gifta om mig med någon kunglighet, avla barn och garantera tronföljd och evig makt!

Putte har växt upp med marxismen som religion och svurit trohet till KGB. Den ortodoxa kyrkan, som stått på den vita sidan, förföljdes under sovjettiden. Nu verkar det vara glömt. Efter Sovjetunionens fall har många sökt sig till den ortodoxa kyrkan, som är en maktfaktor. Således har Putin nog inte drabbats av religiösa tankar när han pussar ikoner och gör annat religiöst framför kamerorna. Det är bara en strävan efter makt och inflytande.

På samma sätt täljs den nya Putinska historeframställningen fram där Sovjetunionens Starke Man, Josef Stalin, spelar en stor roll. Gulag och massavrättningar ska vi inte tala om längre. Istället är det den store och kloke ledaren som framställs. Nyligen avtäcktes en jättestaty av Stalin, Roosevelt och Churchill på Krim i samband med 70-årsjubileet av mötet mellan The Big Three. Signalen är tydlig. EU-länderna och USA begriper ingenting när de bråkar om Krim i dag. Varför kan inte de stora ledarna mötas igen och prata sig samman, så som de gjorde under Stalins tid?

Det förflutna är inte det minsta förflutet i Ryssland. Det är i högsta grad levande, bara det täljs till så som det passar makten. Det vill säga Putin.

Tillägg: Små tecken på ryskt närmande till Romanov-familjen har setts de senaste åren, bland annat då Prinsessan Dagmar av Danmark, hustrun till tsar Aleksander III, återbegravdes 2009 i St Petersburg. 2011 fick prins Dimitri Romanoff Vänskapsorden av dåvarande president Medvedev. Men Krimkrisen och det något magra erbjudandet från Sankt Petersburg gör väl knappast att Romanov-familjen gör vågen, om man säger så.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i KGB, Ryssland, Sovjetunionen, Vladimir Putin. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Romanov-släktens erbjudande och Putins prinsessfjäsk mot journalisten Anna von Bayern

  1. T Bertilsson skriver:

    Ett närmare studium av ämnet ger vid handen att såväl det ryska Kejserliga Husets överhuvud, Hennes Kejserliga Höghet Storfurstinnan Maria, Storfurstinna av Ryssland, som den Romanovska Familjeorganisationen, representerad av Hans Höghet Prins Dimitri Romanovich av Ryssland, tillskrivits i ärendet av regionrådet Petrov.

    Till saken hör att Storfurstinnan anser sig, efter huslagarna, vara rättmätig arvinge till den ryska tronen, ett anspråk som stöds av den mäktiga Ryska Kyrkan, medan den Romanovska Familjeorganisationen icke ser att det längre finns någon rättmätig arvinge, efter huslagarna, i det att man icke anser att Storfurstinnan är sprungen ur ett dynastiskt äktenskap. Storfurstinnans moder tillhörde den georgiska ätten Bagration-Muhkrani om vilken det tvistas huruvida denna är att se som en furstlig eller adlig ätt.

    Storfurstinnan, som flitigt besöker Ryssland, har länge uttryckt önskemål om att kunna taga sitt permanenta residens i Ryssland. Förutsättningen, för Storfurstinnans flyttande är, enligt det Kejserliga Husets kansli i Moskva, att det Kejserliga Huset erkänns såsom en historisk institution. Det förslag, som nu presenteras, synes vara i linje med denna önskan.

Kommentarsfältet är stängt.