Fira 70 år sedan befrielsen 4-5 maj? I Köpenhamn kan man välja traditionellt eller med partisanerna

Varje år uppmärksammar man i Danmark den 4-5 maj, som är årsdagar för befrielsen från den tyska ockupationsmakten under andra världskriget. I år är det dessutom jubileum och med anledning av 70-årsdagarna finns det all anledning att ta sig en tur till Danmark.

I Köpenhamn kommer firandet att ske på olika platser. Måndagen den 4 maj kommer firandet att främst ske kring klockan 20.36 då det berömda frihetsbudskapet lästes upp i BBC:s utsändning till Danmark. Den danske radiospeakern Johannes G. Sørensen hade efter bara några minuter blivit avbruten mitt i sändningen. Efter en stunds tystnad läses det berömda meddelandet upp:

”I dette Øjeblik meddeles det, at Montgomery har oplyst, at de tyske Tropper i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig. Her er London. Vi gentager: Montgomery har i dette Øjeblik meddelt, at de tyske Tropper i Holland, Nordvesttyskland og Danmark har overgivet sig.”

Meddelandet ledde till att folk strömmade ut på gatorna för att fira. Det finns flera radioupptagningar på nätet, klicka här för att höra utsändningen.

Måndagskvällen den 4 maj 2015 kommer firanden i Köpenhamn att i huvudsak ske på två platser: Mindelunden Ryvangen (station Hellerup) och vid Rådhusplatsen (nära centralstationen). Vilket man väljer är ju lite efter tycke och smak.

I svensk media beskrivs ofta motståndsrörelsen som någon slags enhet, men så var inte fallet. De två firandena på måndag visar med all enkelhet de två huvudsakliga politiska inriktningarna i motståndskampen under ockupationen.

RÅDHUSPLATSEN, BUNKERN PÅ VESTERBRO OCH IB-KOPPLINGEN

Under många år har 4. Maj-Initiativet på Vesterbro firat just på Vesterbro, men i år har firandet flyttat till Rådhusplatsen, program här. 4. Maj-Initiativet är en paraplyorganisation där bland annat SF-Vesterbro, Kommunistiskt Parti, Enhedslisten och organisationen Demos ingår.

Ni som följer denna blogg, som har IB och IB-affären som tema, kanske känner igen namnet Demos. En av Demos grundare, Erik Jensen, gick ju på partiskola i Moskva, bedrev en egen slags underrättelsetjänst under kalla kriget och bistod paret Peter Bratt och Jan Guillou med uppgifter som de kunde publicera i det så kallade IB-avslöjandet. Det är också via Demos Erik Jensen som den så kallade ”tvåmetersmannen” skickas från Danmark till Stockholm för att hjälpa till med de Brillouska försöken att avlyssna ÖEB-chefen Jan Rydströms sovrum. Demos hade också nära kontakter med DDR och Stasi. Klicka här, och klicka här så kan ni läsa utdrag ur förhörsprotokoll ur IB-åtalet. Demos och Erik Jensen nämns ofta i PET-kommissionens berättelser, se bland annat band 9 och 10 på www.petkommissionen.dk. Jag nämner också Demos i koppling till Operation Norrsken i ett inlägg, länk här.

Åter till 70-årsjubileet. Mellan den 27 april och 6 maj kan man besöka en bunker på Vesterbro, se här. Om jag har förstått det rätt var det BOPA:s bunker (Borgerlige partisaner, en kommunistisk sabotageorganisation). Det finns nämligen rätt mycket information och referenser till just BOPA och dess medarbetare på hemsidan. Ni kan läsa mer om situationen på Vesterbro under ockupationen här, skriven av just Demos.

MINNESLUNDEN I RYVANGEN

Varje år hålls en traditionell minnesceremoni i Minneslunden i Ryvangen, som är värt ett besök även vid andra tidpunkter. Det är alltså en minnesplats och begravningsplats för personer som fallit i motståndskampen eller som avlidit i koncentrationsläger. 202 gravar finns över personer som avrättats av tyskarna på platsen eller som stupat på annan plats, bland annat återfinns gravarna för ”Flammen” och ”Citronen” här, motståndsmännen som blivit film och som tillhörde Holger Danske. 31 danskar som avled i koncentrationsläger finns också begravda här.

Firandet i Nyvangen kommer också att sända ut BBC-utsändelsen från 1945. Det blir tal av statsminister Helle Thorning-Schmidt samt musik av hemvärnets musikkår. Efter det formella firandet kommer körer att sjunga vid de olika minnesplatserna.

En person jag själv har träffat kommer också att vara där – den 96-årige Holger Danske-medlemmen Jørgen Kieler, som jag har skrivit om tidigare och som jag hyser stor beundran för. Jag bävar när jag läser att han fallit och är ganska svag, men han ska komma till Minneslundens firande, läs här.

Så… helt partiskt. Det är i Minneslunden som det riktiga firandet kommer att vara i mina ögon. Där Kieler kommer att vara ska jag vara.

FORMATIONSFLYGNING

Enligt Berlingske kommer en grupp historiskt intresserade piloter att flyga formationsflygning under den 4 maj, men riktigt när och var framgår inte, men jag förutsätter att man ska kunna se bra oavsett vilket firande man väljer. Flygplanen ska flyga så lågt att det är utlovat att de amerikanska Stars and Bars ska kunna ses.

Hungrig behöver man inte vara under firandet. Under två dagar kommer utskänkning att ske genom så kallad Street Dinner, som bl a Köpenhamns kommun gett bidrag till. Idén med kantiner i samband med firandet kommer från Holland.

DEN 5 MAJ

Den 5 maj är det minnesgudstjänst i domkyrkan och dessutom blir det arrangemang på Rådhusplatsen och i Rådhuset. Det blir bildvisning på storskärm från den historiska perioden och dessutom kan man lyssna på musik från kriget.

p.s. Ni vet väl att alla danskar inte firade segern den 4-5 maj. Den tyska ockupationen av Bornholm övergick i en sovjetisk ockupation som varade fram till den 5 april 1946. Så nästa år bör man kunna ta del av ett firande på Bornholm. d.s.

p.s. igen. Frihedsmuseet och Frihedsmuseets Vänner brukar tydligen fira befrielsen och bildandet av en insamlingsfond den 4 maj i Churchillparken, men efter att museet brann ner 2013 så vet jag inte hur man gör. Förra året hade man ett firande i parken, men i år står det inget om firanden, vare sig på hemsidan eller på Facebooksidan. Däremot står det på Nationalmuseums hemsida att man fortsätter fira 4 maj, men ingen info om årets aktiviteter finns. Däremot kan man på Töjhusmuseet se en utställning om när tyskarna kom i april 1940. På nationalmuseum håller man på att förbereda sig inför en stor utställning om de vita bussarna, som öppnar i juni.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i andra väldskriget, Danmark. Bokmärk permalänken.