Jan Guillou version 3.0. Deltog inte i undervisningen sista terminen på Solbacka och franska motståndsrörelsen

Författaren och journalisten Paul Frigyes, vars bok om Jan Guillou så snöpligt för ett drygt år sedan drogs tillbaka från Nordstedts förlag, har nu kommit ut med en tredje version av sin bok. Den här gången i pocket.

För er som inte riktigt är med. Version 1 hette Höjd över varje misstanke” och skulle ha getts ut på Nordstedts, men den drogs tillbaka snabbare än kvickt i januari 2014 efter att Jan Guillou påstått att det fanns 100-tals fel i boken och då hr Guillou sågat Frigyes i SVT:s morgonprogram. Nordstedts bröt då kontraktet. Antalet personer som har version 1 i sin ägo är ytterst begränsad.

Version 2 fick inte bara en ny titel, Jan Guillou – utifrån, utan också ett nytt bokförlag, Lindelöws, som alltså gav ut boken på riktigt i maj 2014. Boken är en omarbetad variant där det bland annat korrigerats att Jan Guillou visst fick ett (termins)betyg när han lämnade Solbacka. Här finns också ett tilläggskapitel om vad som hände i tv-studion när Frigyes blev sågad jäms med fotknölarna.

Nu kommer alltså version 3 ut, och här utlovas tydligen ytterligare nyheter. Boken, som alltså är en utökad bok av den utökade boken, har fyndigt nog döpts till Guilloutinen, och precis kommit ut i pocket. Enligt ett inlägg på bloggen Biografier.nu, som drivs av Kersti Bergold f d kulturredaktör i Västerås och numera frilansande kulturskribent, samt Staffan Bjerstedt  journalist på Vestmanlands Läns Tidning, ska förlaget i sin presentation av boken hävda att det finns nya uppgifter, som Frigyes grävt fram.

”Det visar sig då att Guillous far och farfar inte alls var med i den franska motståndsrörelsen under andra världskriget. När det gäller diskussionen om internatskolan så deltog inte Guillou i undervisningen under sin sista termin på Solbacka,” citerar bloggaren förlaget.

Bloggaren skrev den 21 januari att det nu var upplagt för nya rubriker. Jag har inte sett röken av några ännu. Fel på nyhetsvärderingen eller ses nyheter om Jan Guillou som passé? Eller är det helt enkelt bara tajmingen det är fel på?

Jag försökte mig på en travesti på P O Enquists uttalande om IB-affären den 6 maj 1974 för att fånga hur jag menar:

”Så sjunker nu långsamt striden mellan Frigyes och Guillou in i den halva glömska där man inte längre minns vad det handlade om, eller vilka fakta som var väsentliga, bara att alltsammans var olustigt och konstigt.”

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Jan Guillou. Bokmärk permalänken.