Rysslands agerande i Ukraina har utan tvekan påverkat Litvinenkofallet. 2013 var man beredd att sopa fallet under mattan

Brittiska Telegraph hävdar i dag att amerikanska NSA ska ha haft bevis för att den avhoppade KGB-officeren Aleksander Litvinenko mördades av Ryssland och att dessa bevis överlämnades till brittiska myndigheter. Detta ska ha varit bakgrunden till att britterna med sådan säkerhet har pekat ut Ryssland som ansvarig och krävt att Ryssland ska lämna ut en utpekat ansvarig.

Aleksander Litvinenko avled den 23 november 2006 efter att några veckor tidigare ha blivit förgiftad med Polonium-210 då han drack te på Millenium hotel på Grosvenor Square i London. Litvinenko hade varit KGB-officer men ska enligt uppgift ha värvats av brittiska MI6, som alltså i så fall formellt sett var ansvariga för hans säkerhet.

Jag skrev om fallet i maj 2013 på min reseblogg då jag varit i London och spionturistat. Vi åkte till Highgate cemetery utan att ha några spioner som mål, men råkade av en händelse passera förbi Litvinenkos gravsten.

”To the world you are one person but to one person you are the world”, står det på gravstenen, som alltid ska ha färska blommor då graven ofta besöks av änkan.

Det är när jag läser vad jag skrev 2013 som jag inser att något har hänt, och i min analys kan det inte vara något annat än Ukraina som spökar. Efter Litvinenkos död var tonen hård mellan Storbritannien och Ryssland, i synnerhet sedan britterna så tvärsäkert pekade ut den ryska staten (läs: Putin) som ansvarig. Men 2013 hade tonläget ändrats. Då såg det ut som om britterna ville sopa hela fallet under mattan. BBC och The Guardian rapporterade då att utredningen var på väg att kollapsa. Vad som pågick egentligen var svårt att säga, men det antyddes att de brittiska handelsrelationerna med Ryssland påverkats negativt av utredningen och att man nu vill ”normalisera relationerna”, dvs glömma bort Litvinenkofallet. Änkan var av naturliga skäl kritisk till detta.

Och nu ska det på tisdag bli hearing, och lagom till detta släpps i media uppgifter om vad för slags bevis britterna sitter på om att Ryssland (läs Putin) låg bakom mordet. Telegraph har publicerat ett band där Litvinenko vittnar om en tidigare KGB-officer som påstås ha både kopplingar till Al-Qaida och tjetjenska rebeller, och som påstås fortfarande samarbeta med SVR och FSB. Se här.

Vad har hänt mellan 2013 och i dag? I juli sköts Malaysian Airlines flight 17 ner över Ukraina. Här noterar förresten Telegraph att offentliggörandet att det skulle bli en hearing om Litvinenkofallet kom fem dagar efter att det malaysiska planet skjutits ner, men vi bör nog alltså titta lite längre bak i backspegeln för att förstå varför britterna tycks ha svängt i Litvinenkofallet. I februari 2014 utbröt den så kallade Krimkrisen. I mars kastades Ryssland ut ur G8. Efter uttalandet om att det skulle bli en hearing inleddes den så kallade Ukrainakrisen.

Inte för att jag har koll på de brittiska handelsrelationerna med Ryssland för närvarande, men jag tror inte att de är på topp. Tvärtom. Således väger inte dessa tungt i vågskålen när det ska bli hearing om Litvinenkofallet. Tvärtom, tros hearingen användas för att pressa Ryssland och Putin.

Visst är det förresten intressant att det släpps en video där Litvinenko pekar ut FSB- och SVR-kopplingar till tjetjenska rebeller och al Qaida efter den senaste tidens terrordåd och terrorhot i Europa, för vissa av gripandena har ju haft tjetjenska kopplingar. Inte för att jag är någon expert på ämnet, men vid en intervju med Magnus Ranstorp fick jag veta att det finns tjetjenska grupperingar inom IS, Islamiska staten, och att de ska vara de hårdaste.

Jag läser och försöker förstå. Det känns som ett gytter med kriminella, terrorister, vapenhandel och oheliga allianser. Orden på Litvinenkos gravsten bränner. To the world you are one person but to one person you are the world. Litvinenko tycks ha blivit en spelpjäs som åter tagits i bruk i det storpolitiska spelet.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i MI5, Ryssland, Storbritannien, terrorism. Bokmärk permalänken.