Aftonbladet och KGB-avslöjanden. Bra att en svensk journalist äntligen har tagit sig till Mitrokhin-arkivet

De senaste dagarna har Aftonbladets Joachim Kerpner gjort ett flera dagar långt avslöjande kring vad KGB pysslade med i Sverige. Det är intressant läsning och jag jublar. Jag menar, när BBC, tjeckisk media och The Australian har varit i Mitrokhinarkivet sedan arkivet med pompa och ståt öppnades i juli i år och norska Dagbladet har en hel avdelning för Mitrokhinavslöjanden på sin hemsida med koppling till Norge så var det väl på tiden att en svensk journalist också var där. Grattis till att ha övertygat en chef att få boka flygbiljett och hotell för att ta sig bort till den utrullade mattan! Mer sånt tack.

Om jag förstått det rätt började Aftonbladet sin bevakning med toppnyheten att en högskolebibliotekarie sålt forskningsrapporter till KGB. Han är bandad och har via standard procedure (dvs med överraskningsmetoden) inte mer att säga än att jo, han var KGB-agent. En artikel handlar om en socialdemokrater som värvats av KGB. Här är en artikel om två KGB-agenter verksamma i Tyresö.

Här är lite bakgrund till Mitrokhinarkivet.

Här har ni också ett tv-inslag med och Aftonbladets Joachim Kerpner. Vad den av Expressen avslöjade KGB-agenten Jan Guillou gör i studion kan man ju fråga sig. Varför Jan Guillou kommenterar artiklarna kan man också frågar sig. Just nu räcker med med att ha läst skämten på twitter.

Twitter angående kommentatorn, dvs KGB-Janne.

Twitter angående kommentatorn, dvs KGB-Janne.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Jan Guillou, KGB, Sovjet, Sverige. Bokmärk permalänken.