Pressrevy inför Aleksander Radler-dokumentären

Inför dokumentären om Aleksander Radler på SvT publicerades olika inslag.

Frivärlds ordförande Mats Johansson, tidigare riksdagsledamot för M, skriver på SvD i dag om fallet, vilket ni har här. Johansson menar att historieforskningen kring Stasi blir ett ”civilsamhällets bidrag till psykförsvaret”. Vi måste lära oss av vår historia för att förstå hur diktaturer har agerar i ett öppet och demokratiskt samhälle. Frivärlds engagemang i den här frågan handlar bl annat om att de nyligen stod för ett seminarium om Stasi och relationerna Sverige-DDR.

P4 Västerbotten har intervjuat Anders Törnvall, som är dokumentärens ”berättare” se här. 

Expressen har publicerat en sammanfattning om dokumentären, se här.

Journalisten Christoph Andersson har skrivit två artiklar i Sydsvenskan, varav den senaste är denna. Intressant frågeställning om vad Säpo och Försvarsmakten gjort eller inte gjort under kalla kriget angående Radler. Däremot föreslår Andersson en ”sanningskommission”, vilket får mig att rysa av fasa. Sverige har inte varit så bra på kommissioner med uppdrag att hantera sanningar, om man säger så. Tvärtom.

Jag har förresten skrivit en artikel som publicerades i Skånskan i söndags.

Tillägg: Jag har visst glömt en artikel i Corren här intervju med Anders Törnvall.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DDR, Stasi, Sverige. Bokmärk permalänken.