Smygpremiär på dokumentär om Aleksander Radler – drygt två år efter erkännandet i DN

Den 26 juli 2012 erkände kyrkoherden i Burträsk och kyrkopolitikern Aleksander Rader att det var sant han arbetat för den fruktade säkerhetstjänsten Stasi i ungefär 25 år. Tidningen där erkännandet gjordes var Dagens Nyheter.

DN:s förstasida 2014.07.26

DN:s förstasida 2014.07.2

Jag hade sålt in artikeln som frilansjournalist till DN och istället för att tillbringa en ledig dag på stranden denna kokheta sommardag satt jag och svettades med tangenterna. DN ville att deras egen reporter skulle hämta in en kommentar från Radler, vilket var helt okey med mig i sommarhettan och med bara en dag ledigt.

Vid halv åtta kvällen innan publiceringen blev jag uppringd av en DN-medarbetare som meddelade det kommit ett medgivande från en familjemedlem att han arbetat för Stasi. Det var ju lite svårt att förhålla sig till, men vid 18-tiden hade uppenbarligen Katarina Lagerwall tydligen fått ett svar av Radler, aningens kryptiskt, men dock ett erkännande och som publicerades i tidningen.

Således hade jag själv inte sett slutprodukten morgonen den 26 juni, eftersom jag informerats om att artikeln jag godkänt i all hast fått skrivas om inför tryckningen. Två artiklar blev en och bådas namn hamnade under.

I morgon håller Tankesmedjan Frivärld ett seminarium där huvudpunkten är en förhandsvisning av dokumentärfilmen, som kommer att visas för allmänheten på SVT den 4 december, med repriser dagarna efter, se tablå här.

Så det är med viss förväntan jag ser fram emot morgondagen, både vad gäller filmen och eventuella reaktioner. Frågan är hur Sverige har mognat inför dessa intressanta men svåra frågor på dessa dryga två år.

Ett mysterium kvarstår. Varför en annan filmare, Peter Savodnik, lade ut en trailer för ett år sedan med en mycket intressant trailer. ”Being Radler” utlovades komma inom kort och Washington Post skrev om den. Men ett år senare har inget hänt. Den trailern har ni här och här:

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Smygpremiär på dokumentär om Aleksander Radler – drygt två år efter erkännandet i DN

  1. ericr45 skriver:

    Du har ”fällt” en Stasiagent. Bra.
    Då återstår bara frågan, hur många till sådana, nu fd agenter, finns det kvar i Sverige?
    Kommer vi att någonsin få veta det?

Kommentarsfältet är stängt.