Stf Stasichefen för 25 år sedan: Vi övervakar inte folket. Vi är en del av folket. Vi arbetar tillsammans med folket

Det var länge sedan jag skrev om @mauerfall89, detta fantastiska historiska twitterkonto om vad som hände för exakt 25 år sedan i DDR, från picknicken i Sopron till murens fall den 9 november 1989. Det finns många små godbitar. I dag levereras en i form av en aslång text från diktaturens partiorgan Neues Deutschland (ND), där ställföreträdande Stasichefen Rudi Mittig intervjuas. Eller, tja, intervjuas. På klassiskt kommunistmanér talar och förklarar Mittig i evighet om de två frågor han får, se här. Intressant är att Rudi Mittig förklarar Ministerium für Staatssicherheits, MfS, roll i samhället.

”Als Teil unseres Volkes sind wir dem gemeinsammen Anliegen verplichtet, alles für die gedeihliche Entwicklung und den Schutz unseres sozialistischen Staates zu tun”, står det bland annat.

Skärmdump från @mauerfall89

Skärmdump från @mauerfall89

Var Stasi en del av folket? BStU-forskarna Christian Booss och Helmut Müller Enbergs har nyligen kommit ut med en bok, Indiskrete Gesellschaft, där de kartlagt den del av Stasis rapportörer som inte var så kallade IM (vard. Stasiagenter). Den officiella siffran som gällt sedan 90-talet om att var 85:e medborgare jobbade för eller rapporterade till Stasi är 2014 nu alltså reviderad. Nu är vi uppe i knappt en miljon människor. Allt från officerare, övriga anställa, IM samt ”representanter” för företag, institutioner och trappuppgångar.

Nu gäller den nya siffran att var 16:e medborgare antingen jobbade för eller rapporterade till Stasi. Så det där att Stasi var ”en del ev folket” är tyvärr ganska sant.  Detta är dock ej samma sak som att folket frivilligt gick med på att bli rapportörer. Många ställdes inför svåra eller omöjliga val. Vill du ha en lägenhet? Vill du förvägras möjlighet att studera vidare? Vill du skydda dina barn? Vill du träffa dina barn? Frågan vi måste ställa oss är om folket kände den samhörighet med Stasi som Mittig vill påskina. Den vrede som folket visade i samband med och efter murens fall talar sitt tydliga språk. 

Slutklämmen i Mittigs utläggning är ju också intressant, se bifogad bild. Han intygar att den ”totala övervakningsstaten” inte existerar, förutom i västlig medias fantasi!

”Das Ministerium für Staatssicherheit ‘überwacht’ nicht das Volk, es arbeitet mit dem Bürgern zusammen und im Interesse aller, denen der Sozialismus und das friedliche Leben der Menschen hierzulande am Herzen liegen”, avslutar Mittig.

Grovt översatt säger Mittig att Stasi inte övervakar folket, utan man arbetar tillsammans med medborgarna. Stasi påstås vidare arbeta i allas intresse, det vill säga de vars hjärtan klappar för socialismen och det fridfulla livet. Det hemska är ju att han egentligen inte ljuger jättemycket. Jo, visst övervakade Stasi och SED-ledningen sin befolkning, men om var 16:e medborgare ”samarbetade” med Stasi så jobbade en stor del av befolkningen otvetydigt tillsammans med Stasi. Att vilja ha det fridfulla livet är ju onekligen en obehaglig omskrivning för att foga sig under bilan.

Neues Deutschland 1989.11.06. Stf Stasichefen Mittigs uttalande.

Neues Deutschland 1989.11.06. Stf Stasichefen Mittigs uttalande.

Neues Deutschland 1989.11.06

Neues Deutschland 1989.11.06

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.