Stasi kände till libyska terrorplaner sex dagar före attentatet mot La Belle 1986

I sommar lade forskare vid Freie Universität Berlin fram studien ”Feindwärts der Mauer”, som visar att Stasi i förväg kände till de libyska terrorplanerna mot diskoteket La Belle i Västberlin 1986.

La Belle var ett diskotek som ofta besöktes av amerikanska soldater. Natten mellan den 4 och 5 april exploderade en bomb i diskoteket. Tre personer dödades, en turkisk kvinna samt två amerikanska soldater. Över 200 personer skadades varav många blev handikappade.

Libyen och dess ledare Muhammad Khadaffi pekades ut för dådet och det hela ledde till amerikanska bombrepressalier mot Libyen. I sommar har bland annat Die Welt skrivit om att historikerna Klaus Schroeder und Jochen Stadt kunnat visa att Stasi hade information om dådet sex dagar före attentatet. Orsaken var att sprängmedel och kulsprutepistoler hade smugglats via Checkpoint Charlie och placerats hos en palestinsk student i Västberlin vid namn Imad Salim Mahmood. I de dokument som forskarna  har hittat står noteringen ”IM der XXII” vid Mahmoods namn.

”Das ist ein ziemlich eindeutiger Hinweis, dass der Palästinenser, der offiziell an der Technischen Universität im westlichen Bezirk Charlottenburg studierte, als Spitzel der angeblich für ”Terrorabwehr” zuständigen MfS-Hauptabteilung XXII tätig war.

In Wirklichkeit unterstützte diese Abteilung linksextreme und arabisch-nationalistische, jedoch auch rechtsradikale Terroristen bei ihrem Kampf gegen die westlichen Demokratien”, skriver Die Welt. 

Det är alltså ett starkt bevis för att Mahmood var Stasiagent för avdelningen XXII, som ibland kallas kontraterrorismavdelning, men som sysslade med precis det motsatta, nämligen stöd till höger- såväl som vänsterextremism liksom arabisk-nationalistiska kretsar, allt med enda syftet att skada de västliga demokratierna, vilket även framgår här av information från Myndigheten för Stasiarkivet, BStU. 

2001 dömdes fyra personer, varav två var varit anställda på libyska ambassader, till mångåriga fängelsestraff för dådet, vilket bland annat NY Times kan berätta mer om här.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DDR, Stasi, terrorism, Tyskland. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Stasi kände till libyska terrorplaner sex dagar före attentatet mot La Belle 1986

 1. Båtflyktning skriver:

  Og Stasi moderniserte det nordvietnamesiske politiet under Vietnamkrigen:
  Samarbeidet med Stasi: http://vietnamkrigen.wordpress.com/2014/09/25/samarbeidet-med-stasi/

 2. Claes Henrikson skriver:

  Rätta mig om jag har fel, men Stasi var väl en ständig enabler till diverse ”befrielserörelser” runt om i världen? Intet nytt, således?

  • Lena Breitner skriver:

   Nej, principiellt inget nytt i sig, men det är alltid bra att lägga fram nya forskarrapporter i ämnet. Jag slås alltför ofta av att gemene man inte riktigt förstått att kalla kriget faktiskt skördade offer därför att und/säktjänsterna var och ryckte i trådarna både här och där.

   Dessutom är det viktigt att hitta dokument som historiskt belägger vad som hände. Det finns ju ofta belackare som menar på att domstolar gjort fel etc.

   Intresserar man sig för underrättelse- och säkerhetstjänsternas historia ser man mönstret rätt snart. Att det kring många ”affärer” och terroraktioner som av en händelse alltid finns en eller flera agenter som funnits i närheten likt flugorna runt en sockerbit.

   PFLP beskrivs ofta som en självständig rörelse, men dess terrorledare Wadie Haddad rekryterades ju som KGB-agent 1970 och Sovjet pumpade in pengar och vapen då och då. Wallraffs Wallraffbok hade ju en medförfattare som ska ha varit registrerad som Stasi-IM och nyligen visade det sig ju att en av medarbetarna till forskaren Segal var Stasiagent också. Även i IB-affären ser man många ”flugor” som surrar runt.

   Mitt i allt detta kan man undra om allt bara varit tillfälligheter…

 3. hansjak skriver:

  Tack för läsvärt inlägg. Jag besökte platsen för några år sedan och skrev då en artikel om vilka konsekvenser attentatet fick för världspolitiken. I förlängningen orsakade det även undergången för flygbolaget Pan Am: http://hjak.se/2012/04/23/we-came-to-dance/

Kommentarsfältet är stängt.