Vad hände för 25 år sedan i realtid före Berlinmurens fall? Ett twitterkonto i samarbete mellan Stasimyndigheten och Tidningen Bild

2014 präglas av många historiska jubileer. 100-årsminnet av första världskrigets utbrott är redan uppmärksammat genom artiklar och annat över hela världen.

70-årsminnet av de allierades invasion av Normandie var speciellt för många, i synnerhet då det väl blev sista gången med några av de som var med när det hände, då det hände. Svenska Fallskärmsjägarklubben har gjort en video kring en del av händelsen, se här.

Framför oss har vi 70-årsminnet av Operation Stella Polaris i september, men min stora förväntan gäller 25 år sedan Berlinmurens fall, närmre bestämt den 9 november. Tänk vad åren har gått. Det är ett tag sedan, men alla känslor känns fortfarande nära och i högsta grad påtagliga. Det var så omtumlande och enormt och med en gång begrep vi väl när det hände att detta var världshistoria som skrevs. Efter murens fall föll stat efter stat som i ett pärlband. Världskartan ritades om.

Hur kunde det hända? Varför förstod man inte vad som höll på att hända? Det är nog två frågor som kommer att återkomma genom rapporteringen om murens fall, 25 år efteråt.

Ni som har sådana funderingar bör börja följa ett nytt twitterkonto, nämligen @Mauerfall89 där man kommer att börja realtidstwittra den 19 augusti och fram till den 9 november. Vad hände dag för dag i DDR och i omvärlden för 25 år sedan och som ledde till murens fall?

@Mauerfall89 är ett samarbetsprojekt mellan Myndigheten för Stasiarkivet (BStU), Zentrum für Zeithistorische Forschung Potsdam (ZZF Potsdam) och den tyska tidskriften BILD. Följ ni också!

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DDR, Journalistik, Stasi. Bokmärk permalänken.