Jag skriver i Svensk Tidskrift om Säpos f d kontraspionagechef Olof Frånstedts så kallade memoarer

I dag har jag en kommentar i Svensk Tidskrift gällande den f d kontraspionagechefen Olof Frånstedts s k memoarer. Rubriken är ”Ännu ett bottennapp i fackboksgenren”, vilket ger en indikation om att jag inte direkt hyllar den.

Jag vill samtidigt poängtera att vi måste acceptera tryckfelsnisse i böcker, för alla kan göra fel, men det finns en gräns för vad man kan acceptera inom ramen för en enda liten bok, i det här fallet del två av det som marknadsförts som ”memoarer”.

Memoarer är enligt Nationalencyklopedien en ”litterär genre som består av skildringar av det förflutna, grundade på författarens egna hågkomster av privata upplevelser eller historiska händelser”. Och med bakgrund av detta kan ni läsa artikeln genom att klicka på länken här.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DDR, Journalistik, Säpo, Stasi, Sverige. Bokmärk permalänken.