Interpellation om Rosenholtz tas upp i Stortinget på måndag

Måndagen den 16 juni kommer norska Høyres stortingsledamot Anders B. Werps interpellation i Rosenholzfrågan att tas upp i Stortinget. Justitieminister Anders Anundsen (FrP) har uppmanats att besvara om han kommer att ta initiativ till att få utlevererat alla upplysningar om norska medborgare i det så kallade Rosenholz-kartoteket, en samling mikrofilmade kartotekskort över såväl agenter och offer och som Stasis civila utrikesspionage, HV A, hade registrerade hösten 1988.

De mikrofilmade kartotekskorten finns hos amerikanska CIA och delar av dessa har uppenbarligen lämnats ut till vänligt sinnade tjänster, men frågan är om helheter har getts. Vad Norge har fått är mycket oklart.

Ofta talar man alltså om att det är ett agentregister, men det är alltså helt felaktigt. Baserat på analyserna av tyska medborgare som varit registrerat i kartotekssamlingen kan man konstatera att ungefär 90 procent är offer (sådana som blivit övervakade) och 10 procent är att betrakta som HV A-agenter. Dock anses det helt klart vara så att bland dessa 10 procent finns de riktigt intressanta agentfallen.

Interpellationen direktsänds via nätet och sker ca kl 12 enligt uppgift jag fått, se mer på Stortingets hemsida. 

Tidigare inlägg i ärendet här. 

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i CIA, DDR, Norge, Rosenholz, Stasi. Bokmärk permalänken.