Ett sammanträffande? Joachim Gauck på statsbesök i Norge – och sen ska Rosenholz behandlas

En liten spaning med anledning av att en interpellation om Rosenholz ska tas upp i Stortinget på måndag. På Stortingets hemsida hittar jag här att Tysklands president Joachim Gauck är på statsbesök i Norge 11-13 juni. Joackim Gaucks bakgrund är känd för många: präst, demokratikämpe samt inte minst Stasiarkivets förste chef, därav att arkivet under hans tid gick under namnet Gauck-Behörde (Gauck-myndigheten).

Det intressanta är att han satt mellan 1990 och hösten 2000, det vill säga precis under den tid som man knäckte SIRA-databasen och då Tyskland förhandlade fram att tyska Rosenholzdokument skulle lämnas ut från CIA till Gauck-myndigheten, Myndigheten för Stasiarkivet BStU. Gauck gjorde sig känd under tiden som BStU-chef som ”Stasijägare” och han har själv uttryckt att det var skillnad på östtyskar som ofta tvingades jobba för Stasi och människor i Väst som valde att arbeta för diktaturer. De senare hade ett val och i en SR-intervju uttalade Gauck att de svenska Stasiagenterna var ”synnerligen äckliga”.

Visst är det intressant att Joachim Gauck kommer på statsbesök i Norge denna veckan, besöker Stortinget, träffar representanter från norska regeringen och så ska Rosenholz debatteras på måndag. I Stortinget.

Jag kan ej den tyska författningen men uppfattar att den tyske presidenten väl ska vara opolitisk och ägna sig åt att bara vara representativ, men jag har ju lite svårt att tro att Gauck kan munkavlas kring ett ämne som han kan på sina fem fingrar. Att föra en artig konversation kring ett ämne under en lunch eller middag är väl inte förbjudet. 

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DDR, Norge, Rosenholz, Stasi. Bokmärk permalänken.