Fidel Castros man i Köpenhamn, Jan Guillou samt vad Olof Frånstedt inte berättade om

Den 1 april 1977 blev mexikanaren Jaime Okusono Martinez gripen i Köpenhamn. Dansk säkerhetspolis PET misstänkte att han spionerade för Fidel Castros Kuba. Anhållandet och hotet om utvisning skapade ett ramaskri inom den skandinaviska vänsternfalangen.

PET, dansk polis och den danska regeringen var å ena sidan övertygade om att Jaime Okusono Martinez var utsänd av Fidel Castro för att skapa ett terror- och spionnätverk som skulle hjälpa europeiska terrorister att underminera de västliga demokratierna. De västliga säkerhets- och underrättelsetjänsterna var klara över den kubanska underrättelse- och säkerhetstjänsten DGI hade KGB bakom sig. 

Vänsterfalangens ”nyttiga idioter” samlade å andra sidan in namnunderskrifter, skrev protestsånger och Johannes Møllehave skrev en dikt till justitieminister Orla Møller (S). Suzanne Brøgger skrev ett protestbrev och den 1974 för spionage dömde Jan Guillou ska ha anlänt till den danska huvudstaden för att tala för Okusono Martinez sak. 

Dåvarande journalisten vid tidningen Informations Peter Wivel ska enligt Bent Blüdnikow, som precis kommit ut med en ebok om Martinez-ärendet, ha skrivit kampanjartade artiklar för att visa att Okusono Martinez var oskyldig. 

För något dygn sedan skrev jag på min blogg att inte bara jag, utan även andra, varit förvånade över att den så kallade ”mexicaner-sagen” som den heter i Danmark inte berörts med ett knyst i den f d kontraspionagechefen vid Säpo Olof Frånstedts memoarer, vars del II kom ut för några veckor sedan. I Frånstedts bok beskrivs bara två terrorärenden: ockupationen av västtyska ambassaden och Kröcheraffären.

”Därmed sattes äntligen punkt för den tyska terrorismens aktiviteter i Sverige”, skriver Frånstedt, del I, s 54.

Men Kröcheraffären var absolut inte ren tysk affär. Frånstedt pekar ju själv på att en person som ingick i gruppen och som utvisades hette Alan Hunter och var brittisk medborgare. En annan utvisad var mexikanaren Armando Gonzalez-Carillo. Sexton svenska medborgare ska enligt Frånstedt ha åtalats i härvan. Det är alltså detta som Frånstedt kallar ”tysk terrorism”.

I journalisten Bent Blüdnikows ebok får vi veta det som Frånstedt av outgrundlig anledning inte berättar om. 

Den i Sverige gripne och utvisade ”Carillo havde foruden træning i spionage på Cuba også været på et længere træningsophold i Nordkorea”, läser jag i det utdrag ur boken som publicerats på Berlingske och som inte heller detta låter som ”tysk terrorism” utan snarare som en internationell terrorkoncern som är i gång.

Vad som inte heller finns med i Frånstedts bok är ju att Säpos operation kring gripandet av Kröcherbanden koordineras med dansk Säkerhetspolis, PET, som alltså parallellt medgripandet av Kröcher grep den man som Blüdnikows ebok handlar om: Jaime Okusono Martinez. Jamies bror Tomas Okusono Martinez, bosatt i Stockholm och gift med en svensk journalist, greps av Säpo och utvisades han också.

Medan Olof Frånstedt i sina memoarer ger sken av att Säpo satte punkt för terror på svensk mark så har PET:s tidigare operationschef Jørn Bro en helt annan bild att ge.

Förutom att vi får veta att norsk, svensk och dansk säkerhetspolis samarbetade tätt kring övervakning av bröderna Martinez och kretsen kring Kröcher finns de här orden som en motvikt till Frånstedts skildring av svensk terrorhistoria. Bro åkte till Stockholm och förevisades lådan som Anna-Greta Leijon skulle förvarats i.  

”Vi var klar over, at terroren havde nået Skandinavien for alvor”, säger Bro till Blüdnikow i utdraget till boken.

Jag har sedan länge haft uppfattningen att vi måste vända oss till våra grannländers bok- och tidningsproduktion för att få veta mer om vår egen svenska nära underrättelse- och säkerhetshistoria. Här har vi tyvärr fått ytterligare ett bevis.

Blüdnikows e-bok kan ni beställa här. Blüdnikow, som är historiker och journalist vid Berlingske, har alltså låtit publicera ett utdrag av boken här. 

 

Nyhetsmaterial i Berlingske gällande dokumenten kan ni läsa här. 

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Danmark, Jan Guillou, Journalistik, Norge, PET, Säpo, Sverige. Bokmärk permalänken.