Nu kommer boken om Jan Guillou ut

Dagens julafton fortsätter. Nu har tydligen journalisten Paul Frigyes bok om Jan Guillou äntligen kommit ut.

SR Kulturnytts Mattias Hermansson har recenserat boken. Han filosoferar om att fokus hamnade på felfinnandet, medan grundfrågan egentligen borde var: vad gör en karaktär som Jan Guillou möjlig? Dagens medielandskap alltså (och hur många vill läsa om det egentligen, mer än en och annan journalist och PR-konsult?)

I Hermanssons värld bränner det till i KGB-affären:

”Där och då lyckas Paul Frigyes komma något lite djupare in i den dubbelhet Jan Guillou visar – å ena sidan gediget självsäker, å andra sidan i djup konflikt med det etablissemang han själv är kung i. Och där erfarenheter av svek och ensamhet tycks spöka”, konstaterar han. 

Men finns det egentligen något som säger att SR-recensenten har rätt? Min entydiga uppfattning är att Frigyes stora svaghet är bristen på grävnäsa och ganska blygsamma, eller möjligen obefintliga, kunskap om und/säk. Därmed kan han inte förstå essenserna och heller inte göra de grundläggande kopplingarna och slutsatserna. Vilket kanske möjligen också säger något om kraven på recensenten.

Hermansson är i all fall lite njugg. Han tycker att verklighetens Jan Guillou inte är spännande nog. Och jo, det kan han ju ha rätt i.

I SvD har Sam Sundberg recenserat boken. Den nya versionen menar han börjar med  defensiv hållning, men att boken lyfter när den kommer in på Fib/Kulturfront och IB-affären. Vad menar SvD:s recensent? Vad i hela fridens namn är det som lyfter då inget presenteras som inte är gammal skåpmat alt tillrättalagd Jan Guillou-version om hur det egentligen var?

Nä, det är de historiska insikterna som saknas. Hos såväl recensenterna som hos författaren. Men kul är det att boken kommit ut. Och rubriken i SvD var bra. Konturerna av Guillou fylls i. Men inte mer. Det är fortfarande suddigt.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Jan Guillou, Journalistik. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Nu kommer boken om Jan Guillou ut

 1. slöja = sälja (autofill!) Men ok, kanske en längre artikel i en tidskrift? DN har ett magasin där de publicerar långa, i bland riktigt bra artiklar.
  Du får väl sova på saken…

 2. Hej, Lena! Tack för alla intressanta och initierade inlägg. Såg en brunbränd och nöjd Jan G. på hörnet Skeppargatan / Riddargatan i går (samspråka med damerna som har en exklusiv/dyr textilaffär). Min uppfattning är att Du sannolikt skulle vara mest lämpad att skriva en bok, som säkert skulle slöja bra, m. tanke på allt Du publicerat på denna blogg. tror Du inte det?

  • Lena Breitner skriver:

   Hej Peter!
   Jo, men jag vete sjutton om jag skulle orka hålla på med honom i flera år. Den mannen måste man trippelkolla varje påstående han gör och så intressant är han faktiskt inte som person. Det intressanta är ju att värdera hans utsagor gällande KGB, IB-avslöjandet etc och det är det som intresserar mig.
   Hälsar
   Lena

Kommentarsfältet är stängt.