ÖB Synnergren om att göra om underrättelsetjänsten till en tidning

Hösten 1973 hade den tidigare IB-agenten Håkan Isacson samt Fib/Kulturfronts Jan Guillou och Peter Bratt gripits. I svallvågorna av detta debatterades såväl tryckfrihet som källskydd.

”Om tidningsredaktioner och journalister skulle åtnjuta fullständig immunitet när det gäller skyddandet av uppgiftslämnare skulle jag omedelbart begära att den svenska underrättelsetjänsten gjordes om till en tidning”, ska dåvarande ÖB Stig Synnergren ha sagt.

Kvällsposten föreslog på ledarplats att det nya namnet skulle bli Säkerhets-Posten. Sydsvenska Dagbladet kontrade den 17 november med förslaget IB/Kulturfront. Själv tycker jag nog att Kvällspostens förslag var bäst.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i IB, IB-affären allmänt, IB-åtalet allmänt, Journalistik, Sverige, underrättelsetjänst. Bokmärk permalänken.