Europeiska människorättskonventionen murbräcka för att få ut Treholt-band

Jag har tidigare skrivit om att man i Norge släppt tidigare hemliga ljudupptagningar från rättegången mot Arne Treholt, som 1985 dömdes för spionage.

Jag noterar att Aftenposten har en artikel om att ljudbanden utlämnades efter att ha överklagats av bland annat NRK. Høyesterett kom helt enkelt till en helt annan slutsats. Banden skulle lämnas ut.

”Høyesterett mener at spionrettssaken mot Arne Treholt har så stor offentlig interesse at det vi stride mot Den europeiske menneskrettskonvensjon (EMK) hvis domstolene nekter pressen å få innsyn i lydbåndopptakene”, skriver Aftenposten.

Vilket ju är ett intressant tips till journalister som vill ha ut hemliga ljudband eller protokoll från spionrättegångar. Finns det ett stort allmänintresse så har ni motiveringen klar, läs mer här.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Journalistik, Norge. Bokmärk permalänken.