Medierna: Guillou tjuvrökte visst på Solbacka – och hotades med avstängning

I går kväll lade Medierna i P1 ut en uppföljning på programmet om senaste Guillougate. Journalisten och författaren Paul Frigyes, han som skrev boken om Jan Guillou som fick dras tillbaka, verkar ju inte ha varit i internatskolan Solbackas arkiv. Förra veckan var Medierna i P1 där och hittade Jans betyg från 4:5. Men det fanns uppenbarligen mer intressant material i arkivet. Historien om Jan Guillous tjuvrökning på Solbacka verkar uppenbarligen har en hel del korn av sanning i sig. Våren 1960 hotas han nämligen skriftligen av avstängning om han röker igen. I ett brev hem till Jans mamma står det:

”Då Jan Guillou ej synes vilja foga sig i skolans bestämmelser angående rökförbud har kollegiet vid sammanträde 30/3-60 beslutat: 

Därest Guillou än en gång överträder förbudet kommer han att avvisas från skolan för viss tid. Guillou och målsman skall underrättas av rektor. 

Stjärnhov 1/4 1960

(Tor Lundberg)”

rektor

Men någon relegering blir det tydligen inte. Jan Guillous mamma svarar att hans son slutar av ”familjeskäl”. Sonen får sedan betyg från 4:5 och lämnar skolan. Det låter ju som en bra deal för alla parter.

Programmet Medierna sänds i dag kl 11.03, men jag ser inget om att de ska ta upp ämnet Guillou. Synd i så fall. Varför gräva upp så intressant material och inte ta det med i sändning?

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Jan Guillou, Journalistik. Bokmärk permalänken.