Leninpris, Pol Pot-pris och en snapsvisa till Jan på 70-årsdagen

Jubileerna duggar tätt i år. Den 4 januari 1974 var det fyrtio år sedan dom föll i IB-målet i Stockholms tingsrätt. Peter Bratt och Jan Guillou fick vardera ett års fängelse för spioneri. Den f d IB-medarbetaren Håkan Isacson fick ett års fängelse för spioneri och medhjälp till spioneri.

35,5 år senare erkände Jan Guillou för Expressen att han under fem års tid utfört uppdrag för KGB, varpå Expressen satte rubriken ”Guillou hemlig Sovjetagent – fick betalt av KGB”. Enligt Guillou hade han avslutat relationen med KGB-officeren 1972, med motiveringen att det skulle komma något stort i någon tidning. Få initierade tror väl att en KGB-officer hade accepterat ett sådant scenario, men Jan verkar övertygad om det han sagt är sant.

I går fick vi veta att Jan Guillou utsetts till årets Leninpristagare av Myrdalsällskapet. Motiveringen är att hans ”långvariga journalistiska och litterära arbete som han utfört på sitt eget olydiga sätt och som gjort honom till en viktig folkbildare och opionsbildare”. 

Priset är inne på sin sjätte utdelning och förefaller som en högst privat angelägenhet. Jan Myrdal var med och grundade Fib/Kulturfront, där pristagaren 2014 jobbade och där IB-avslöjandet skedde. Två av pristagarna har samma barnbarn. En av pristagarna är delägare i Piratförlaget. En annan ges ut på Piratförlaget. 

Som en konsekvens av att någon utnämns till Leninpristagare kommer personen tydligen att få årets Pol Pot-pris också. Det lanserades 2009 och i juryn sitter Peter Englund och hans två katter, läs här. 

För fyrtio år sedan fick Jan Guillou tillbringa 30-årsdagen i fängelse. I dag fyller han 70 år. Då är det väl dags med lämplig visa för priser och stora dagen. Jag föreslår att vi stämmer in i melodin ”Appladalen i Värnamo” och följande rader författade år 2009 av Magnus Johansson, som förresten har en trevlig blogg här

JANNES VISA

När Janne vill ha en sup till maten
Då blir det byten på konsulaten
Ge mig vodka så ska ni se
Jag lämnar papper till KGB!

p.s. Danska Weekendavisen hade i förra veckan en bra analys av Paul Frigyes vs Jan Guillou i SVT:s morgonsoffa. ”I lejonets håla” skriver Lisbeth Rindholt om att man inte bör vara oförbedd om man möter ”en välförberedd manipulationens mästare”. Det är bitskt och sakligt och avslutas med ett tips till Frigyes om att han bör komma igen, om han orkar resa sig, eftersom Jan ”faktiskt har … överdrivit några av sina historier”.

Tidningen Fokus har i dag på födelsedagen skrivit om Jan, en analys som jag ser fram emot att få i handen under dagen. Början till artikeln finns här, och den visar att Stefan Westrin (liksom jag tidigare) intresserat mig för Jan Guillous Sommarprogram 1984, där Jan förklarar sig och sina journalistkompisar vara Riddarna kring runda bordet och där han utser sig själv till Sir Lancelot då han är ”för ädel för att ljuga”.  

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Jan Guillou, Journalistik. Bokmärk permalänken.