God Jul och ett bra reportage om Växjö stift och Stasi

Studio Ett sände i går ett 8 minuter långt reportage om Växjö stifts arbete med att skriva  en del av sin kalla krigshistoria, den om relationerna till DDR och konsekvensen att då även ha med Stasi att göra. Reportern Sven Börjesson har gjort ett lågmält men också eftertänksamt inslag, som är väl värt att ta sin tid att lyssna på nu under julhelgen!

Intervjuade är biskopen i Växjö stift, Jan-Olof Johansson, professorn i kyrkohistoria vid Lunds universitet Anders Jarlert samt Christian Braw, kyrkoherde, tidigare docent vid Åbo Akademi samt även mångårig vän till Aleksander Rader, som 2012 erkände att han arbetat för Stasi. 

Det framförs många realistiska insikter kring frågan om DDR och Stasi, från biskopen om den östtyske biskop Gienke men också från Jarlert om att det högst troligt inte finns några mer stora fiskar av typen IM ”Thomas” (dvs Radler) att ”avslöja”. Däremot kan man kanske hitta personer som lurats i sin naivitet (det som jag kallar småfisk).

Det är positivt att tro människor om gott men det är inte positivt att vara naiv, konstaterar Jarlert.

Jag finner också Christian Braw intressant att lyssna på. Han reflekterar över att Radler uppgift var att hålla koll på ”reaktionära kyrkliga kretsar”, och han konstaterar att han väl hörde dit. Han var även dekan i Svenska kyrkans synod. Så var relationen blott vänskaplig och kollegial – eller fanns det en annan underliggande motivation? Jag har väl min uppfattning fullständigt klar om hur det låg till med den saken. 

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DDR, Stasi, Svenska kyrkan, Sverige. Bokmärk permalänken.